Italienii au descoperit tratamentul pentru cazurile disperate? Efectele apar în 48 de ore!

epa08332845 Medical personel and patients at a newly set up intensive care unit for the treatment of Coronavirus Covid-19 in the physiotherapy assistance gym of the Poliambilanza hospital in Brescia, Italy, 30 March 2020. 15 new beds were obtained. EPA/ANDREA FASANI

Dacă până la apariția unui vaccin vor mai trece cel puțin câteva luni, medicii italieni au speranțe că un medicament experimental va face să scadă simțitor numărul deceselor. Semnele sunt încurajatoare, pentru că tratamentul dă rezultate și în cazurile disperate. Ziarul Italian Il Giornale are toate detaliile!

“Un medicament experimental ar putea inhiba noul coronavirus, susțin medicii de la Spitalul San Raffaele din Milano, unde starea de sănătate a unui bărbat de 71 de ani s-a îmbunătățit după 10 zile de tratament.

Pacientul este printre persoanele expuse la cel mai mare risc.  Are diferite patologii, printre care hipertensiune arterială, insuficiență renală și hipercolesterolemie.

Bărbatul, care fusese internat în spital pentru o operație, a fost diagnosticat și cu pneumonie, care s-a dovedit a fi consecința infecției cu COVID-19.

Medicii, care au relatat despre cazul pacientului într-un studiu, i-au administrat medicamentul experimental. După 48 de ore de la începerea tratamentului, "pacientul a arătat o îmbunătățire vizibilă a tuturor parametrilor anormali la momentul inițial, cu o ulterioară evoluție rapidă a amplului răspuns inflamator asociat cu COVID-19".

Îmbunătățirea parametrilor de laborator a fost asociată și cu "performanța respiratorie, cu o reducere treptată a necesității măștii de oxigen", ceea ce a făcut ca bărbatul să poată respira singur după aproximativ zece zile.

Medicamentul experimental administrat "pacientului 1" se numește Amy-101 și aparține "inhibitorilor de complement". Sistemul de complement este totalitatea proteinelor utilizate de sistemul imunitar pentru combaterea virusurilor și bacteriilor.

Un studiu asupra Sars-CoV-2 a demonstrat că activarea componentei C3 a sistemului de complement poate agrava boala.

"Acest lucru sugerează că inhibarea C3 poate atenua, de asemenea, complicațiile inflamatorii pulmonare ale infectării cu Sars-CoV-2", au explicat cercetătorii într-un articol în revista "Nature".

Amy-101 țintește proteina C3, încercând să evite apariția "furtunii de citokine" aflate la originea agravării bolii. Medicamentul acționează în cursul "furtunii", spre deosebire de alte două medicamente experimentale (tocilizumab și anakinra), care blochează interleukinele 6 și 1.

Rezultatele studiului la primul pacient căruia i s-a administrat medicamentul sunt pozitive și "indică faptul că inhibarea C3 are potențial de o nouă terapie antiinflamatoare la COVID-19 și deschide calea pentru studii sistematice prospective".

Fabio Ciceri, director științific adjunct pentru cercetări clinice la Spitalul San Raffaele din Milano explică: "Am decis să țintim activarea complementului (C3), care este primul eveniment al cascadei inflamatorii. Dacă acționăm asupra interleukinei 1 (IL1) oprim numai  medierea inflamației care este orchestrată de IL1, la fel dacă intervenim numai asupra interleukinei 6.

Cu inhibitorul complementului, blochez totul, pentru că intervin la baza inflamației, în consecință, tot ceea ce este în aval se stinge".

Acum, potrivit "Il Sole 24 Ore", medicii folosesc același tratament pentru un al doilea pacient în vârstă de 58 de ani, a cărui stare s-a îmbunătățit deja. Deocamdată, este vorba doar doi pacienți, dar rezultatele sunt într-adevăr încurajatoare”.