De luni, alte patru regiuni italiene au intrat în "zona albă".
Obiectivul este "vaccinarea a 80% din populație până în luna septembrie a acestui an, inclusiv a copiilor între 12 și 15 ani, în total 54,3 milioane de italieni", a declarat comisarul pentru Situații de urgență, Francesco Figliuolo, într-o audiere la Camera Deputaților, subliniind că sarcina structurii este de "a proteja sănătatea și viața concetățenilor noștri, restabilind condițiile pentru a favoriza repornirea țării". Pentru a face acest lucru, "nu trebuie să irosim nimic din punct de vedere al resurselor, al oamenilor, al timpului și al mijloacelor. Italia are totul, trebuie doar să știm cum să le punem împreună și într-un mod coordonat", a adăugat Figliuolo.
În acest moment al campaniei de vaccinare este nevoie de "o tranziție treptată, dar necesară, de la vaccinările efectuate în mod centralizat în hub-uri la un sistem de vaccinări delocalizate, mult mai răspândit și mai aproape de cetățeni", este indicația comisarulului pentru Situații de urgență, Francesco Figliuolo, cu scopul de a finaliza imunizarea celor mai fragile categorii și a celor de peste 80 de ani. Figliulo a definit, apoi, "punctul de cotitură" al campaniei de vaccinare tocmai prin faptul că a accelerat dozele la aceste categorii: este "ceea ce a permis scăderea bruscă a spitalizărilor și a deceselor".
Având în vedere scenariile actuale ale pandemiei, "ar putea fi prevăzută necesitatea a cel puțin unei doze suplimentare", a spus Figliuolo, subliniind necesitatea unei tranziții, "treptat în următoarele luni", de la gestionarea comisariatului de urgență la o conducere obișnuită "a activităților sanitare din partea administrațiilor centrale și locale competente".
Patru regiuni au revenit, luni, în "zona albă" și au renunțat la carantină pe timp de noapte, precum și la restricțiile privind orarul localurilor publice, în timp ce în regiunile "galbene" carantina va începe la miezul nopții, ci nu la ora 23:00, cum era până acum. După Sardinia, Friuli Venezia Giulia și Molise, acum Liguria, Veneto, Umbria și Abruzzo intră, de asemenea, în intervalul de risc mai scăzut, care în orice caz nu scutește de la respectarea a două măsuri de siguranță considerate încă prioritare: utilizarea măștilor și distanțarea socială. Trebuie subliniat faptul că discotecile rămân închise chiar și în "zona albă" și nu este încă posibilă organizarea liberă a unor petreceri private. Pe 14 iunie, Lombardia, Lazio, Piemonte, Puglia, Emilia Romagna și provincia Trento vor fi, de asemenea, colorate în "alb", pe 21 iunie va fi rândul regiunilor Sicilia, Marche, Toscana, Calabria, Campania și provincia Bolzano și toată Italia ar trebui să poată să-și ia rămas bun de la carantina pe timp de noapte.
Prin urmare, în ansamblu, distribuția regiunilor și a provinciilor autonome în diferite zone pe baza nivelurilor de risc începând de luni arată că niciun teritoriu nu este în "zona roșie" sau "portocalie"; Basilicata, Calabria, Campania, Emilia Romagna, Lazio, Lombardia, Marche, Piemonte, Provincia Autonomă Bolzano, Provincia Autonomă Trento, Puglia, Sicilia, Toscana și Valle d'Aosta în "zona galbenă"; Abruzzo, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Molise, Sardinia, Umbria, Veneto în "zona albă".
Începe numărătoarea inversă până la depășirea carantinei pe timp de noapte. De luni, limita pentru întoarcerea acasă va fi amânată la miezul nopții, ultima etapă înainte de depășirea completă a măsurii, stabilită de ultima redeschidere din 21 iunie. Data care urmează să fie încercuită în calendar este, prin urmare, prima zi de vară, când nu vor exista limite de timp pentru prima dată în Italia după 3 noiembrie 2020, în urmă cu mai bine de șapte luni, când a fost instituită carantina pe timp de noapte de la 22:00 la 5:00, apoi mutată la ora 23:00. luna trecută. Dar toate acestea se referă doar la regiunile din "zona galbenă": în "zona albă" nu mai există carantină.