Italia trimite rachete Storm Shadow în Ucraina

racheta Storm Shadow / sursa foto: wikipedia

Secretul armelor trimise de Italia în Ucraina nu a fost încă descifrat complet, însă recent au apărut noi informații care pun sub semnul întrebării declarațiile făcute până în prezent de membrii guvernului Meloni și rolul Romei în conflictul ruso-ucrainean.

Adevărul despre armele trimise de Italia în Ucraina, greu de aflat

Ca și impactul real pe care anumite tipuri de arme îl au asupra progresului războiului. Potrivit celor declarate de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, în timpul unei vizite la fabrica MBDA - una dintre cele mai mari companii militare britanice - Italia ar fi trimis armatei ucrainene rachete Storm Shadow. Ministrul a subliniat că și Franța și Regatul Unit au furnizat Kievului același produs, reiterând informații deja cunoscute, spre deosebire de cazul italian.

Știrea este importantă cel puţin din trei motive. În primul rând pentru că oferă noi indicii asupra transporturilor de arme aprobate de Italia care sunt încă ținute secrete, în ciuda promisiunilor actualului ministru al apărării, Guido Crosetto, de a face publice listele.

În al doilea rând, pentru că dezminte asigurările guvernului cu privire la tipul de arme date Ucrainei. În fine, pentru că pune sub semnul întrebării utilitatea anumitor sisteme de arme.

Ucraina a primit ce a cerut

Atât ministrul Crosetto cât și ministrul de externe Antonio Tajani au declarat în repetate rânduri că armele date Ucrainei ar fi fost folosite pentru operațiuni defensive și nu pentru a efectua un atac împotriva soldaților ruși sau chiar pe teritoriul Federației.

Cuvinte reiterate de ministrul apărării și în data de 10 ianuarie, când a confirmat că cel de-al optulea pachet de ajutor militar a constat în echipamente și sisteme de armament utile pentru întărirea capacităților defensive ale Kievului.

Prin urmare, guvernul a negat mereu trimiterea de instrumente ofensive, trasând o linie roșie care le-a fost inițial comună multor state europene, dar pe care unele guverne au început să o depășească treptat. Printre acestea, conform declarațiilor ministrului britanic, ar fi inclusă și Italia.

În realitate, Storm Shadow nu sunt sisteme defensive. Dimpotrivă. Despre aceste rachete a început să se vorbească în urmă cu un an, când Marea Britanie a decis să fie prima ţară care să aprovizioneze Ucraina cu rachetele cu rază lungă de acțiune dorite atât de mult de președintele Volodimir Zelenski.

Care erau exact Storm Shadow, adică sisteme de croazieră autonome cu rază lungă de acțiune prezentate ca un „game changer” pentru soarta conflictului.

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook. Volodimit Zelenski

Ce sunt rachetele Storm Shadow

Shadow au o autonomie medie de 250 de kilometri, fiind capabile să lovească cu mare precizie datorita sistemului de ghidaj „trage și uită”, programabil, dar nemodificabil după lansare. Racheta este echipată și cu Tercom (terrain contour matching), un instrument care combină cartografierea terenului cu măsurătorile efectuate în timp real de un altimetru radar pentru a-și crește precizia.

Storm Shadow sunt concepute pentru a rămâne nedetectate de apărarea antiaeriană inamică, pot efectua manevre evazive în etapele finale ale zborului și sunt echipate cu o încărcare dublă: o încărcătură care străpunge armura și o încărcătură explozivă care intră în acțiune după străpungere.

Rachetele pot fi lansate de pe diverse platforme aeriene, dar în cazul Ucrainei sunt furnizate doar bombardierului tactic Sukhoi Su-24 sovietic.

Strom Shadow sunt, prin urmare, sisteme foarte diferite în comparație cu cele pe care Italia pretinde că le trimite în Ucraina și măresc semnificativ capacitatea de atac a Kievului.

De fapt, rachetele sunt folosite pentru a lovi în profunzime ținte sensibile, cum ar fi depozite de muniție, posturi de comandă, porturi și aeroporturi și au fost deja folosite în ultimele luni împotriva infrastructurii rusești din Crimeea, în alte zone ucrainene ocupate și împotriva navelor din Marea Neagră.

Avantaj pentru Ucraina, temeri pentru Rusia

Pentru Rusia sosirea Storm Shadow a însemnat regândirea securității posturilor de comandă și a infrastructurii: raza de acțiune a rachetelor de fabricație britanică este mult mai largă decât cea a lansatoarelor de rachete Himars, mai puțin de 80 de kilometri, sau a ATACMS-urilor trimise pană acum de Statele Unite, cu o autonomie de 140 de kilometri, chiar dacă Washingtonul se pregătește acum să ofere versiunea cu o autonomie de 300 de kilometri.

În pofida acestui fapt, este greu să definești Storm Shadow ca fiind un adevărat game changer al conflictului în desfăşurare, așa cum s-a întâmplat deja cu alte sisteme - inclusiv cele defensive - trimise în ultimii doi ani și prezentate deseori ca fiind decisive în schimbarea sorţii războiului.

Primele Storm Shadow au fost trimise din Marea Britanie în urmă cu cel puțin un an și, deși au servit pentru a lovi infrastructura rusă, ultimele știri sosite din Ucraina cu siguranță nu sugerează o victorie iminentă a Kievului.

(Articol de Futura D'Aprile, Il Fatto Quotidiano; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)