Numărul oamenilor aflați în dificultate financiară în Italia a înregistrat o creștere în anul 2023, atingând un nivel maxim din ultimul deceniu. Mulți români au venit la muncă aici cu speranța că se vor îmbogăți și au fost dezamăgiți.
Sărăcie lucie în Italia
Persoanele clasificate ca fiind în „sărăcie absolută”, adică acelea care nu dispun de mijloace suficiente pentru a-și procura bunuri și servicii esențiale, au ajuns la numărul de 5,75 milioane, reprezentând 9,8% din populația Italiei, potrivit Institutului Național de Statistică (ISTAT).
Deși această creștere este modestă în comparație cu procentul de 9,7% înregistrat în 2022, este cea mai înaltă rată a sărăciei consemnată de Italia de la începutul colectării datelor statistice în 2014. Economia Italiei s-a redresat mai robust din recesiunea provocată de pandemie în perioada 2020-2021 decât alte state vecine, precum Germania și Franța, dar mulți oameni n-au scăpat de sărăcie.
Mulți oameni n-au bani nici să mănânce
În comparație, procentul celor aflați în sărăcie absolută în Italia a fost de 9,1% în 2020 și 9% în 2021, perioadă în care efectele recesiunii asupra gospodăriilor au fost parțial contracarate de numeroasele măsuri de sprijin implementate de Guvernul de la Roma.ISTAT definesc „sărăcia absolută” ca fiind situația indivizilor care nu dispun de mijloace suficiente pentru a-și asigura un „standard de viață acceptabil”, care să împiedice izolarea lor socială.
Cu excepția unui declin înregistrat în anul 2019, sărăcia în Italia a crescut constant de la un nivel de 6,9% în 2014, când ISTAT a început să publice date statistice privind acest indicator.
A fost eliminat programul de subvenții
În anul precedent, Guvernul de centru-dreapta condus de Giorgia Meloni a inițiat eliminarea programului de subvenții “venit cetățenesc”, introdus în 2019, în ciuda avertismentelor emise de unii economiști și de Banca Italiei cu privire la impactul asupra celor săraci.
„Venitul cetățenesc”, care conform ISTAT a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, a fost complet desființat începând cu acest an, fiind înlocuit cu o subvenție limitată care vizează în principal persoanele care sunt fizic incapabile să lucreze.
În ce privește nivelul regional, datele indică faptul că în 2023 rata sărăciei absolute a crescut în nord și centrul Italiei, în timp ce a scăzut în sud, potrivit Fanatik.