Giorgia Meloni nu va avea nevoie de un nou sondaj pentru a şti dacă perioada de graţie din partea italienilor de care s-a bucurat s-a sfârşit. La o sută de zile după ce a ajuns la putere se confruntă cu primul test electoral. Principalele două regiuni ale ţării îşi vor alege în acest weekend guvernatorii. E vorba de Lazio, inima politică a ţării cu capitala Roma, şi Lombardia, plămânul ei industrial, cu capitala economică Milano.
Rezultatele scrutinului vor permite să se evalueze raportul de forţe din cadrul coaliţiei de dreapta în vederea unei eventuale remanieri guvernamentale. Opoziţia speră sa iasă din apatia în care a căzut după triumful formaţiunii Fratelli d'Italia în septembrie anul trecut. Partidul Giorgiei Meloni rămâne marele favorit al alegerior pentru a păstra Lombardia de partea dreptei şi a smulge Lazio de la Partidul Democrat.
Toate privirile vor fi aţintite spre Lombardia, motorul economic al Italiei. Guvernatorul actual, Attilio Fontana, provenit din rândurile Ligii, este marele favorit în sondaje. Coaliţia forţelor de dreapta care îl susţine este totuşi fragilă din cauza progresului Fratelli d'Italia, care tulbură echilibrele. Deşi în uşoară scădere, partidul Giorgiei Meloni rămâne prima forţă politică a ţării, cu circa 30% din intenţiile de vot. Aliaţii săi, Forza Italia şi Liga, stagnează sub pragul de 9%.
Un partid unic de dreapta
Lombardia este atât leagănul acestor două formaţiuni, cât şi fieful lor, de vreme ce o conduc de peste două decenii. Rezultate dezamăgitoare la urne ar accelera declinul, care pare de acum inexorabil, al celor doi lideri ai lor, Silvio Berlusconi şi Matteo Salvini. Fuga alegătorilor lor spre partidul Giorgiei Meloni ar valida hegemonia sa asupra taberei conservatoare. Ea ar ieşi întărită în perspectiva fondării unui partid unic de dreapta pentru alegerile europene din 2024.
A păstra Lazio, cu capitala Roma, pentru centru-stânga ar fi ceva excepţional. Partidul Democrat, care organizează alegeri primare la sfârşitul lunii pentru a-şi înnoi conducerea, este în pierdere de viteză. "Pare destinat unei soarte ca cea a Partidului Socialist francez, estimează politologul Mattia Delitti. Este prins în cleşte între o forţă centristă, în care fostul său lider Matteo Renzi joacă rolurile principale şi M5, care doreşte să reprezinte 'adevărata stângă'", potrivit lesechos.fr
M5 a reuşit să-şi oprească declinul graţie înmulţirii promisiunilor sociale de protecţie a celor mai defavorizaţi, făcute de liderul său, Giuseppe Conte. Formațiunea a ajuns din urmă PD în intenţiile de vot, situate la circa 17% şi refuză pentru moment orice alianţă cu acest partid. Alegerile regionale le vor departaja în lupta lor pentru statutul de primă forţă de opoziţie la guvernul Meloni.
(Traducerea Rador)