Italia, obligată să plătească ajutoare pentru familiile imigranților, chiar și în afara UE

Italia, obligată să plătească ajutoare pentru familiile imigranților, chiar și în afara UE

Curtea Europeană de Justiție a dat un nou imbold imigrației, acordând drepturi suplimentare celor care se stabilesc în Uniunea Europeană.

Judecătorii de la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) au stabilit că legislația din Italia, care le permite italienilor să ceară ajutoare pentru persoanele pe care le au în grijă și care trăiesc în străinătate, dar care interzice imigranților non-europeni să o facă, este contrară legii UE.

Prin urmare, CEJ a decis ca cetățenii non-europeni care beneficiază de un permis de ședere sau sunt rezidenți pe o durată lungă au dreptul la alocații pentru familiile lor, care trăiesc în afara Uniunii.

Hotărârea definitivă estte rezultatul unui proces între Institutul Național pentru Siguranță Socială și doi cetățeni non-europeni, unul din Sri Lanka, altul din Pakistan, care trăiau și munceau legal în Italia, dar aveau familiile în țările de origine, scrie Il Giornale.

„Ce glumă e asta?”

Liderul formațiunii politice naționaliste Liga, Matteo Salvini, a comentat decizia CEJ declarând:

„Curtea de Justiție a UE stabilește (și impune în Italia) că cetățenii non-UE au dreptul la alocații chiar și pentru membrii de familie care trăiesc în străinătate, în afara UE! Ce glumă e asta?”

Decizia Curții vine după ce Comisia Europeană a declanșat procedura de infrigement împotriva Austriei pentru un caz similar.

Austria a dorit să indexeze alocațiile pentru copii în 2019, ceea ce însemna că sumele erau calculate în funcție de costul vieții din țara unde trăiau copiii.

Aceasta ar fi făcut ca un muncitor imigrant care avea copii într-o țară în care costul vieții era inferior celui din Austria, primea mai puțini bani de alocații.

Imigranți și pandemie

La vremea respectivă, comisarul european pentru Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, a declarat în legătură cu propunerea austriacă:

„Atunci când muncitorii mobili contribuie la un sistem de securitate socială de aceeași manieră ca muncitorii locali, ei trebuie să primească alocații identice, chiar dacă copiii lor trăiesc în străinătate.”

Italia se confruntă cu o creștere a numărului de imigranți în ultimele luni, în ciuda pandemiei de COVID-19.

Zone precum Lampedusa sunt asaltate de valuri de nou-veniți, majoritatea plecând din Tunisia.