Italia nu mai vrea să riște în Afganistan

Înainte de a veni la putere, coaliția formată din Mișcarea Cinci stele (M5S) și Liga a dat asigurări că va revizui operațiunile militare italiene în funcție de criteriile geografice și de interesul lor pentru securitatea națională.

Șase luni mai târziu, forțele transalpine sunt încă prezente în Afganistan, sub misiunea Resolute Support a NATO.

De fapt, 900 de soldați italieni,  148 vehicule terestre și opt aeronave sunt în prezent desfășurate în provincia afgană Herat, la vest de Kabul, informează Opex360. 

Misiunea lor este să antreneze și să consilieze forțele afgane, ceea ce nu este lipsit de riscuri. Luna aceasta instructorii au scăpat de un atac numit comis de elemente infiltrate în poliția sau în armata afgană.

Angajamentul Italiei în Afganistan ar trebui să se încheie în 12 luni. Ministrul  italian al Apărării, Elisebetta Trenta, care este și membru  M5S, a solicitat personalului să "planifice o retragere completă". 

Doar doi membri ai coaliției de guvernare nu par să fie pe aceeași lungime de undă pentru că, dacă M5S își pune de mult întrebări cu privire la participarea la misiunea Resolute Support, Liga afirmă că nici o decizie privind retragerea italiană nu a fost încă adoptată și că Italia își menține angajamentul de a "contribui la pacea în Afganistan".

 

Oricum, în condițiile în care, în 2018, numărul deceselor legate de conflictele din Afganistan depășea 40.000, totul va depinde de acordul negociat de diplomații americani și emisarii mișcări talibanilor afgani.

Aceștia din urmă fac din plecarea trupelor străine din Afganistan o condiție prealabilă pentru orice avans al acestor negocieri.

Emisarul SUA în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a raportat recent un ”progres” în cadrul discuțiilor pe această temă , organizate în Qatar.

Optimist s-a declarat și Patrick Shanahan, noul șef al Pentagonului, înainte de a întâlni la 28 ianuarie, cu Jens Stoltenberg, secretarul General al NATO . 

Cu toate acestea, Stoltenberg este precaut. "Suntem în Afganistan pentru a crea condițiile unei soluționări pașnice negociate (...)Nu vom rămâne mai mult decât este necesar, dar nu vom pleca până când nu vom avea o situație care să ne permită să părăsim țara , sau să reducem numărul personalului militar desfășurat , fără a pune sub semnul întrebării obiectivul principal al prezenței noastre, pentru a preveni ca Afganistanul să devină un refugiu pentru teroriști din întreaga lume ", a spus Stoltenberg.

Totuși, pentru administrația Trump, este timpul pentru o dezangajare, după aproape 18 ani de prezență în Afganistan. 

După ce a hotărât să consolideze contingentul american prin creșterea sa la 14.000 de militari,în august 2017, Trump intenționează să-l reducă la jumătate, după ce a pus pe seama fostului său secretar al Apărării, James Mattis, lipsa rezultatelor noii strategii pe care a preconizat-o în Afganistan.