Alegerile anticipate par a fi singura opţiune pentru a ieşi din criza în care se află Italia, în condiţiile în care şeful statului, Giorgio Napolitano, a epuizat toate soluţiile politice pentru evitarea scrutinului anticipat, relatează AFP.
"Este corect să ne prezentăm la urne, pentru că nu mai există o majoritate compactă şi nu mai putem lua decizii", a declarat Antonio Di Pietro, ministrul al Infrastructurilor din guvernul lui Romano Prodi. "Acest guvern nu poate face mai mult cu o majoritate politică atât de lipsită de omogenitate", a adăugat el, în condiţiile în care coaliţia de stânga, în cădere liberă în sondaje, a încercat din toate puterile să evite alegerile legislative anticipate.
Presa italiană de astăzi vehiculează data de 13 aprilie pentru viitoarele alegeri anticipate, ca urmare a eşecului preşedintelui Senatului, Franco Marini, în a forma un guvern de tranziţie însărcinat cu modificarea legii electorale.
"Asta este: Votăm. Marini a aruncat mănuşa: pe 13 aprilie mergem la urne", scrie pe prima pagină Il Giornale, cotidianul de dreapta deţinut de familia Berlusconi.
"Marini renunţă, alegeri în aprilie. Data de 13 aprilie este cea mai rezonabilă", scrie Il Messaggero, care consideră că această dată ar putea fi menţinută şi pentru alegerile locale parţiale din Roma. Duminică, 13 aprilie, "este data cea mai probabilă", scrie şi La Stampa, cotidianul grupului Fiat, potrivit căruia şeful statului a vorbit deja despre această dată cu ministrul de interne, Giuliano Amato.
Marini a negociat timp de patru zile cu principalii lideri politici, pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la formarea unui guvern de tranziţie, al cărui singur obiectiv ar fi fost reforma electorală. În faţa refuzului răspicat al liderului de dreapta Silvio Berlusconi, el a aruncat mănuşa luni seară.
"Refuzul încăpăţânat al lui Berlusconi" cu privire la reformele electorale "se va dovedi o mare greşeală pentru el, pentru că partea rămâne deschisă", a spus Antonello Soro, liderul deputaţilor Partidului Democrat, provenit din fuziunea a două dintre principalele partide ale stângii.
Potrivit presei italiene, Napolitano ar putea dizolva Paralmentul începând de mâine, după ce primeşte avizul preşedinţilor celor două Camere, conform Constituţiei. Guvernul urmează să se întrunească în aceeaşi zi, imediat după semnarea decretului de dizolvare, pentru fixarea datei scrutinului. Alegerile trebuie organizate în 45-70 de zile de la dizolvarea Parlamentului.
Alegerile legislative durează două zile, duminică şi o parte din ziua de luni, de obicei până la ora locală 15.00.
Dizolvarea Parlamentului Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, i-a convocat în această seară pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor în vedere dizolvării Parlamentului, potrivit unui comunicat al preşedinţiei citat de AFP.
Preşedintele Senatului Franco Marini va fi primit de preşedinte la ora 19.00 (ora României), iar omologul său în Camera Deputaţilor Fausto Bertinotti la ora 20.00, potrivit unui comunicat al preşedinţiei care face referire la articolul 88 al Constituţiei italiene.
Articolul respectiv stipulează că "preşedintele republicii poate avea consultări cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, le poate dizolva pe amândouă sau doar pe una dintre ele".