Italia este pe locul 1 în Europa la vaccinarea împotriva COVID-19
- Cristi Dorombach
- 8 februarie 2021, 09:54
Până în martie "am putea să ne apropiem de vaccinarea a 7 milioane de italieni", a spus Arcuri, subliniind că este "ceea ce se poate face", având în vedere că, în primul trimestru, Italia va avea 50% din dozele de vaccin care erau planificate inițial.
"Suntem prima țară europeană la numărul de persoane vaccinate, cu prima și a doua doză. Până joi seara, aproape un milion de persoane au fost vaccinate", a declarat comisarul extraordinar pentru criza Covid, Domenico Arcuri, la o conferință de presă pentru a face bilanțul activităților de combatere și de limitare a epidemiei.
„Aproape am terminat prima fază a vaccinării”
"Aproape am terminat prima fază a vaccinării, care include persoanele din căminele de bătrâni și angajații din domeniul sănătății". "Cifrele vaccinărilor arată că, în ciuda reducerilor neașteptate, campania se reia într-un ritm acceptabil și administrările cresc constant", a adăugat Arcuri, precizând că "primele 249.000 de doze de vaccin AstraZeneca sosesc sâmbătă, iar de săptămâna viitoare am putea începe să îl administrăm italienilor. Este o armă ulterioară".
Comisarul a anunțat că "vom continua să alocăm Pfizer și Moderna pentru a acoperi populația cu cel mai mare risc, pentru a reduce mortalitatea. AstraZeneca va avea o cale paralelă, va fi administrat persoanelor sub 55 de ani: vom începe cu profesorii, forțele de ordine, personalul din închisori și deținuții și personalul care trăiește în comunități".
„Acum vom începe vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani”
"Acum vom începe vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani. Pentru a doua fază va fi necesar să avem 13 milioane de doze, de fapt include aproximativ 6 milioane și jumătate de persoane".
"Apoi, va veni rândul persoanelor de peste 60 de ani cu patologii critice și vulnerabile. Apoi, vom trece la al treilea grup: lucrătorii din serviciile esențiale, forțele armate, poliția penitenciară și deținuții. În cele din urmă, va fi rândul tuturor celorlalți.
Până în martie "am putea să ne apropiem de vaccinarea a 7 milioane de italieni", a spus Arcuri, subliniind că este "ceea ce se poate face", având în vedere că, în primul trimestru, Italia va avea 50% din dozele de vaccin care erau planificate inițial. "În ianuarie am primit 2,3 milioane de doze, în februarie, dacă previziunile vor fi respectate și suntem încrezători în asta, vom primi 4,2 milioane și în martie 8,2 milioane. În total, în primul trimestru vom avea 14,7 milioane de doze, când ar fi trebuit să avem 28 de milioane", a concluzionat Arcuri.
293 de puncte de destinație a vaccinurilor
"În Italia sunt 293 de puncte de destinație a vaccinurilor. Administrările se vor face, apoi, și în alte structuri, cum ar fi reședințele pentru vârstnici, iar când toți bătrânii vor fi vaccinați în cele 1.300 de puncte de administrare planificate inițial, acestea vor înceta să fie utilizate și se vor adăuga treptat altele decise de regiuni".
"Italia, împreună cu alte țări europene importante, a promovat cererea în cadrul Comisiei UE" de a crește producția de vaccinuri și pe teritoriul nostru, a subliniat Arcuri. "Am spus că punem la dispoziție facilitățile noastre pentru a crește capacitatea de producție a vaccinurilor" și "am spus deja acest lucru de acum două săptămâni, știu că sunt lucrări preliminare la Bruxelles și sper că vor fi finalizate cât mai curând posibil. Așteptăm să se încheie confruntarea dintre UE și producători", a mai declarat Arcuri.
Comisarul nu a intrat în polemici cu cei care îi aduc acuzații: "Dacă îmi reproșez ceva în gestionarea urgenței Covid? Eu nu judec, nu mă gândesc, eu lucrez. Chiar nu știu ce să spun".
Traducere: Rador