Italia, campioana ascultărilor telefonice. 30 de milioane de cetăţeni interceptaţi în 10 ani

Sfidând orice procedură legală, magistraţii din Italia au dat undă verde ascultărilor telefonice pentru 30 de milioane de cetăţeni în ultimii zece ani, cel mai urmărit fiind chiar premierul Silvio Berlusconi.

Camera Deputaţilor de la Roma a reluat în acestă săptămână dezbaterile asupra unui proiect de lege care prevede restrângerea dreptului de a divulga şi publica conţintul interceptărilor telefonice efectuate în cadrul unei anchete judiciare. Textul examinat de legislativ a fost depus de mai bine de un an, iar Berlusconi, care se consideră o victimă a acestor proceduri, speră ca legea să fie adoptată în 90 de zile. Premierul italian susţine că acest act normativ trebuie adoptat întrucât în Italia numărul ascultărilor telefonice este mult mai mare decât în orice alt stat democratic occidental. În sprijinul afirmaţiilor sale vine o statistică a Institutului de cercetări Eurispes, conform căreia 30 de milioane de italieni au fost puşi sub ascultare în 10 ani, cu costuri anuale care depăşesc 300 de milioane de euro, relatează Le Figaro.

Silvio Berlusconi se consideră o victimă a acestor ascultări telefonice. În dosarul în care este anchetat pentru racolarea unor tinere, care participau la petrecerile oferite de el, nu mai puţin de 10.000 de conversaţii telefonice au fost înregistrate în trei ani, iar conţinutul lor apare acum în dosarele acuzării. "Nici măcar regimurile comuniste nu au făcut atâtea înregistrări", s-a plâns Silvio Berlusconi. Publicaţia italiană "Panorama" dezvăluie toate "trucurile" la care recurg magistraţii, de cele mai multe ori la limita legalităţii.

Printre personalităţile atinse în mod grav de această practică se numără şi Victor Emmanuel de Savoia, care, pe baza unei acuzaţii nefondate, formulate la telefon  de un anumit personaj, a sa ajuns să stea în puşcărie două luni, în 2006, pentru inictare la prostituţie.