Guvernul de la Roma a dat undă verde ieri creării unor servicii de securitate formate din cetăţeni care vor controla străzile pentru a preveni agresiunile sexuale şi, în general, infracţiunile de care se fac vinovaţi străinii, inclusiv români, potrivit autorităţilor italiene.
Inițiativa este parte a unui decret care înăsprește măsurile luate împotriva violatorilor și a sus pecților de viol. Decretul sti pulează că patrulele de voluntari nu vor fi înarmate și se vor limita la alertarea autorităților. Criticii au acuzat însă că măsura va conduce la derapaje și va favoriza violența, în principal împotriva străinilor. Vaticanul acuză o „abdicare de la statul de drept” În același context, europarlamentarul liberal român Renate Weber, membră a Comisiei pentru libertăți civile din Parlamentul European, l-a acuzat joi pe ministrul de interne Roberto Maroni că a folosit argumente false în susținerea măsurii care le permite medicilor să-i reclame la poliție pe imigranții ilegali. Weber a subliniat că niciun stat din UE nu a adoptat până acum măsuri asemănătoare. Inițiativa, adoptată de senatul italian la începutul lunii, a fost condamnată de grupurile de medici din Peninsulă, care au avertizat că accesul la tratament al imigranților este astfel blocat. Suspecții nu vor fi repatriați
Ministrul de externe român, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, potrivit AFP, că România acceptă repatrierea cetățenilor săi care au comis infracțiuni în Italia, dar numai dacă aceștia au fost condamnați definitiv. „Nu putem accepta cererea italiană de a trimite în țara de origine orice suspect”, a declarat Diaconescu. Ministrul de externe a răspuns astfel solicitării făcute de omologul său italian, Franco Frattini, solicitare ce va fi cel mai probabil discutată luni, la întâlnirea celor doi de la Roma. Tot ieri, problema „acțiu nilor xenofobe și discriminatorii la adresa românilor din Italia” a fost adusă la cunoștința Comisiei UE de patru europarlamentari social-democrați români, care au cerut Bruxelles-ului un răspuns. Eurodeputații au indicat statisticile care arată că aproape 50% din plângerile privind discriminarea rasială în Italia au fost înaintate de români.
TENSIUNI Consul rechemat la București
Iulia Buje, consulul general al României la Torino, a fost chemată la consultări la București, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, după ce a declarat pentru „Cotidianul” că ministrul italian de interne, Roberto Maroni, ar fi intervenit pentru reglementarea situației a trei români care lucrau ilegal pentru el. „Afirmațiile sale ridică semne de întrebare care trebuie clarificate”, au declarat pentru EVZ surse diplomatice, care au precizat că Buje va ajunge în țară azi. Ieri, Maroni a respins afirmațiile consulului român și l-a informat despre acest caz pe ministrul de externe, Franco Frattini, cu care a discutat despre inițiativele ce trebuie luate pe plan diplomatic în acest context.