Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat au căzut de acord să formeze împreună guvernul, pătrându-l în frunte pe fostul premier.
Liderul Partidului Democrat (de stânga), Nicola Zingaretti, l-a anunțat miercuri pe președintele republicii, Sergio Mattarella, că formațiunea sa este gata să formeze un guvern de coaliție cu Mișcarea 5 Stele (anti-sistem) a lui Luigi Di Maio.
La rândul său, liderul M5S a confirmat șeful statului că a ajuns la un acord în virtutea căruia fostul premier, Giuseppe Conte, va avea deține din nou postul de președinte al Consiliului de Miniștri.
„Există un acord politic cu Partidul Democrat potrivit căruia Conte va trebui să obțină mandatul de președinte al Consiliului pentru a încerca să formeze un guvern pe termen lung”, a declarat Di Maio la ieșirea de la o întâlnire cu Mattarella.
„În momente grele ca acesta, nu ne putem permite să ne derobăm de la responsabilitate”, a completat oarecum caragialean Zingaretti.
Realitatea este că cele două formațiuni, altminteri aflate la cuțite în ultimii ani, au fost aduse împreună la guvernare mai puțin de idealuri și mai mult de interese cât se poate de terestre.
Astfel, M5S, care a câștigat în alegerile din martie 2018 32% din voturi, devenind prima formațiune a Italiei, a pierdut într-un an de guvernare alături de Liga lui Matteo Salvini, jumătate din zestrea sa electorală și a obținut la alegerile europarlamentare din mai anul acesta 17%.
În ceea ce privește PD, acesta a obținut atât în martie 2018 cât și în mai 2019, scoruri în jurul a 19-20%.
Dimpotrivă, Liga lui Salvini, care obținuse în martie 2018, ceva peste 17%, a realizat în mai anul acesta un scor de 34%.
Prin urmare, după ce Salvini, vădit incomodat în libertatea de mișcare de alianța sa cu M5S, a rupt coaliția de guvernare, având perspectica ca în cazul unor alegeri anticipate să poată guverna lejer singur sau în alianță cu Forza Italia și cu Frații Italieni (partide de dreapta, apropiate), singura speranță a M5S și a PD de a rămâne / veni la guvernare era această alianță contra naturii.
Calculul lui Salvini a fost simplu: dacă cele două partide nu se înțelegeau, guverna el după anticipate. Dacă se înțelegeau, urma o perioadă în opoziție în care popularitatea sa va crește obligatoriu.
De ce?
Pentru că PD (un partid tipic bruxellez) a pus condiția eliminării restricțiilor asupra imigrației, adică tocmai ceea ce i-a adus lui Salvini o creștere explozivă a cotei.
În plus, M5S va trebui să impună un program de ajutoare sociale, pentru a nu-și pierde electoratul. Dar aceste măsuri contravin ideologiei PD, care pledează pentru o austeritate de tip Merkel și pentru o plafonare a deficitului sub 3%.
Or, cu un astfel de deficit infim, fără a recurge la credite care să permită dezvoltarea, datoria externă a Italiei (țară aflată pe locul II în UE, după Grecia), va crește și mai mult. O dată cu ea, nemulțumirile sociale.
Tot ce trebuie să facă acum Salvini este să stea pe margine și să critice. Un lucru pe care el și echipa sa de PR îl cunosc la perfecțiune.