Premierul italian Matteo Renzi a demisionat după înfrângerea zdrobitoare în referendumul de duminică.
Prezența uriașă (65%) și scorul categoric (59%) arată că italienii șiau exprimat nemulțumirea nu doar față de un pachet de reforme constituționale, ci față de întregul sistem politic, incapabil să scoată țara din criză. Sufocată de invazia de imigranți care traversează Mediterana din Africa (Libia mai ales), iritată de agenda gay a guvernului (sute de mii de italieni au ieșit în stradă săptămâni la rând, manifestând pentru familia tradițională), nemulțumită de tutela economică impusă de Germania, Italia a folosit referendumul ca ocazie pentru a spune NU sistemelor politice de la Roma și Bruxelles.
Sunt șanse mari ca alegerile de anul viitor să aducă la guvernare o coaliție anti-UE, formată din grupări ca Mișcarea 5 Stele, Liga Nordului sau Forza Italia.
Pe fondul crizei economice profunde care macină Italia din 2007 încoace (mai ales a putreziciunii sistemului bancar), un guvern anti-UE ar alunga masiv investitorii. Criza s-ar adânci, ba chiar ar „molipsi” vecinele Franța și Spania. Numeroși experți avertizează că Italia, a treia economie din UE, ar putea fi obligată să renunțe brutal la moneda unică, pentru a se salva. Ceea ce va duce la implozia Zonei Euro.