Italia a plătit milioane de euro răscumpărare pentru o ONG-istă și a primit o islamistă?

Cu toată nenorocirea provocată de pandemie, întreaga opinie publică din Italia este preocupată astăzi de un caz răsunător- cel al Silviei Romano, o ONG-istă răpită în noiembrie 2018 din orașul kenian Chakama, în timp ce lucra ca voluntar  pentru o fundație numită Africa Milele.

Evident, la auzul veștii că tânăra de doar 24 de ani a fost eliberată după 18 luni de captivitate, toată lumea s-a bucurat. Foarte repede au început, însă, să apară surprizele.

În primul rând, în locul ONG-istei dispărute, italienii au primit înapoi o femeie îmbracată într-un jilbab- îmbrăcămintea femeilor care respectă cu sfințenie tradiția islamică.

Nu era nicio farsă- era chiar Silvia Romano, care, după cum avea să explice mai târziu- se convertise de bunăvoie la islam în timpul captivității.

Mai mult, în declarațiile făcute presei, Silvia, devenită între timp Aișa, a avut vorbe bune despre răpitorii ei, o bandă asociată grupării teroriste Al Shabaab.

De altfel, din gesturile făcute în timp ce era filmată, tânăra pare însărcinată și există zvonuri că s-ar fi măritat cu unul dintre răpitori. Ea a negat, însă, aceste afirmații.

Dincolo de convertirea Silviei Romano de la progresism la islam, există o problemă mult mai serioasă. Din câte se aude, autoritățile italieni au plătit 4 milioane de euro teroriștilor pentru eliberarea ei. Guvernul a refuzat să confirme această informație, dar un reprezentant al grupării islamiste a spus că banii vor fi folosiți pentru școli, spitale și, desigur, arme pentru jihad.

Ziarul italian Il Giornale a calculat costul întregii operațiuni, care a implicat deplasarea unor agenți ai serviciilor secrete timp de luni de zile în Kenya și Somalia, la aproximativ 10 milioane de euro.

N-am să transform această sumă nici în măști pentru medicii care luptă cu pandemia, nici în ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă, cum fac progresiștii cu sumele necesare construirii bisericilor.

Am să vă spun, îmsă, că din momentul plății acestei recompense, toți cetățenii italieni aflați în țări în care bandele armate fac legea au devenit o țintă pentru răpitori. Liderii teroriștilor au aflat chiar și prețul pe care trebuie să îl ceară.

Silvia Romano e, însă, fericită. Acum e alături de familia ei la Milano și declară cu mândrie că  și-a „urmat întotdeauna inima”.

Statul italian va continuă, însă, să plătească. Poliția patrulează acum non-stop pe strada unde locuiește Aișa Romano, iar un procuror din Milano a deschis o anchetă cu privire la mesajele amenințătoare pe care „extremiștii de dreapta” le postează împotriva tinerei  pe rețelele de socializare.