Istoricul Octavian Țîcu, despre alertele cu bombă care au vizat Republica Moldova: „Rusia nu are nevoie de o operațiune specială ca să răstoarne actuala guvernare”

Istoricul Octavian Țîcu, despre alertele cu bombă care au vizat Republica Moldova: „Rusia nu are nevoie de o operațiune specială ca să răstoarne actuala guvernare” Sursa: Dreamstime.com

Istoricul Octavian Țîcu a vorbit despre alertele cu bombă care au amenințat securitatea Republicii Moldova în ultima lună, ce reprezintă acțiuni de destabilizare a țării, venite din partea unor forțe externe. Totuși, spune istoricul moldovean, Rusia nu ar avea nevoie de o „operațiune specială” pentru a înlătura actualul Guvern, asta pentru că deține toate armele unui război hibrid.

Republica Moldova duce un război hibrid cu Rusia, asta din cauza alertelor multiple cu bombă ce au vizat instituții de stat, inclusiv spitale, dar și a unor personaje cu ideologie de stânga, puternic susținute de autoritățile de la Moscova. Din acest motiv, un conflict militar pentru destabilizarea țării nu pare necesar, consideră istoricul Octavian Țîcu.

Rusia, capabilă să distrugă Republica Moldova fără a-i declara război

„Noi suntem în plin război și asta este o evidență. Rusia nu are nevoie în Republica Moldova de o operațiune specială ca să răstoarne actuala guvernare. Marea problemă sunt putiniștii din interior și acțiunile pe care le face ambasada Federației Ruse. Republica Moldova este plenar într-un război hibrid, pe care Federația Rusă îl poartă împotriva noastră.

Iar aceste acțiuni pe care le vedem reprezintă, evident, o mână totală și complexă a Moscovei, prin diferite mecanisme. Și nu vorbim doar despre aceste alarme cu bombă, ci vorbim despre o abordare sistemică în cazul Republicii Moldova. Uitați-vă la partidele de opoziție care s-au coalizat, la unii actori care au devenit extrem de vocali și la faptul că, în condițiile actuale, în care guvernarea trădează slăbiciune, toate aceste acțiuni vor să lovească în guvernare”, a motivat Octavian Țîcu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia pune piedici independenței politice a Republicii Moldova

Actuala guvernare de la Chișinău va avea de înfruntat forțe politice de stânga care, în toamna acestui an, ar putea deveni un risc real pentru Guvernul Republicii Moldova, o țară afectată de creșterile de preț și sărăcie, dar și de imixtiunile în treburile interne venite din partea Rusiei.

„Noi avem pe toate fronturile o provocare majoră căreia guvernarea nu poate să-i facă față, pentru că are mai multe direcții pe care trebuie să lupte. Dar, în cele din urmă, ele sunt toate sincronizate și vor fi focusate în toamnă pe această nemulțumire populară, care va fi față de situația existentă, față de sărăcie, față de prețuri. Gândiți-vă doar la faptul că tot mai mulți moldoveni își doresc alegeri anticipate, la faptul că tot mai mult în sondaje crește Igor Dodon, care este mai popular ca Maia Sandu, în condițiile acestui sistem de justiție în care Dodon pare o victimă și oamenii în continuare îl văd în preferințe.

Gândiți-vă la configurația unui eventual Parlament în care vom avea o dominație a forțelor de stânga, care se coagulează extraordinar și vor acționa la unison. Aici sunt marile provocări. Eu știu foarte bine că prăbușirea guvernării PAS înseamnă că eu trebuie să-mi iau hainele și să plec la Bordeaux sau la Paris și să-mi fac cercetarea mai departe, pentru că aici nu voi mai putea să o fac”, a mai transmis istoricul Țîcu.

Raport privind alertele cu bombă asupra instituțiilor din Republica Moldova

Deputatul PAS Radu Marian a transmis faptul că așteaptă ca procuratura și poliția să vină cu un raport care să explice alertele cu bombă asupra Republicii Moldova. Radu Marian vorbește despre acțiuni de sabotaj și destabilizare, dar fără a numi persoanele identificate deja drept reponsabile de amenințări.

„Din câte cunosc, s-au identificat primele persoane, dar consider că este un act organizat de destabilizare. Acum, trebuie să vedem din partea cui. Într-adevăr, deranjează pe toată lumea. Cineva încearcă să destabilizeze, să testeze sistemul și de aceea e important ca poliția și procuratura să facă cât mai multă lumină.

Primele persoane au fost deja identificate și sperăm ca acestea vor conduce și la restul celor implicați. Chestia aceasta cu alarme cu bombă este specifică, pentru că este foarte ușor pentru oricine să sune, să trimită un SMS, un email. Este clar că totul este coordonat, este un sabotaj, dar haideți să așteptăm să vedem concluziile anchetei”, a explicat deputatul Radu Marian.

Ambasadorul Federației Ruse, convocat la Ministerul de Externe al R. Moldova

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a cerut convocarea ambasadorului Rusiei la Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

„Este de responsabilitatea instituțiilor statului să vină cu o claritate, să identifice sursele și, în cazul în care vreun stat sau cetățenii acestuia sunt implicați, fie că e vorba de Federația Rusă sau nu, să fie chemat ambasadorul Federației Ruse la Ministerul de Externe și să fie purtată o discuție”, a transmis oficialul de stat, potrivit Jurnal.md.