Atitudinea de "ştie tot" a Germaniei şi poziţia instransigentă în relaţia cu Grecia pe fondul crizei economice dure cu care se confruntă statul elen nu sunt justificate deloc, în condiţiile în care Berlinul datorează enorm unui grup de ţări europene, inclusiv Atenei, pentru prosperitatea de care se bucură în prezent, a subliniat istoricul german Albrecht Ritschl într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel.
"În cursul secolului XX, Germania a fost responsabilă pentru cele mai mari falimente naţionale cunoscute în istoria recentă. Doar mulţumită Statelor Unite, care au sacrificat sume uriaşe atât după Primul Război cât şi după cel de-al Doilea Război Mondial, este Germania stabilă din punct de vedere financiar în zilele noastre şi deţine acest statut de stăpân al Europei. Se pare că aceste lucruri sunt adesea uitate (la Berlin)", a subliniat istoricul german.
El a explicat că, în perioada 1924-1929, Republica de la Weimar (republica parlamentară care i-a succedat imediat după Primul Război Mondial Imperiului German) a împrumutat masiv bani din SUA pentru a acoperi reparaţiile de război. Odată cu recesiunea din 1931, banii nu au mai putut fi recuperaţi de americani şi, în consecinţă, după cel de-al Doilea Război Mondial, Washingtonul a avut grijă ca astfel de reparaţii de război să fie amânate doar după reunificarea Germaniei, cu mici excepţii.
Grecia nu a uitat
"Această intervenţie a salvat viaţa Germaniei şi a constituit în realitate baza miracolului economic german care a început în anii ’50. Dar totodată, victimele ocupaţiei germane, inclusiv grecii, au trebuit să uite de reparaţiile de război", a precizat Ritschl.
Istoricul a amintit că în anii ’30, datoria Germaniei echivala cu costurile generate de criza mondială care a început în 2008. "În comparaţie cu acea datorie, probemele financiare ale Greciei sunt nesemnificative. Raportul perfomanţă economică-pierderi arată că Germania a fost cel mai mare datornic al secolului XX", a explicat acesta.
Ritschl a mai subliniat că Germania ar trebui să îşi tempereze atitudinea dură faţă de Grecia. "Nimeni în Grecia nu a uitat că Germania îşi datorează prosperitatea economică mărinimiei altor naţiuni", a subliniat istoricul. "Dacă grecii îşi schimbă starea de spirit, atunci ar putea ieşi în faţă cu pretenţii pentru reparaţii de război, la fel ca multe alte state europene. Şi dacă Germania va trebui să le achite, am ajunge la fundul sacului", a conchis Ritschl.