Istoria unei paradeli la nivel înalt. Personaje: Coldea de la SRI, Licu, procuror general și nevestele

În anii 2015-2016 s-au petrecut niște lucruri ciudate la nivelul SRI și Parchetul General. Se produceau schimbări la nivelul de sus al instituțiilor statului. Guvernul Ponta plecase, Dacian Cioloș devenise prim-ministru (USR-PLUS). Se trăgeau tot felul de sfori, ca de obicei la schimbarea „gărzii”. O poveste, ușor hilară fiindcă era pornită de la neveste, s-a țesut în jurul a două personaje importante: generalul Coldea și Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general.

Povestea respectivă nu a fost relatată pe șleau niciodată fiindcă totul era la nivel de zvonistică, nicio sursă din interiorul serviciilor sau din apropierea lor nu vroia să-și asume. Azi, după dezvăluirile din Dosarul generalilor SRI, anchetat de DNA,  zidurile îndoielilor s-au prăbușit și istoria unei paradeli la nivel înalt se ițește din informațiile oficiale pe care le-am avut în 2016.

Cariera fostului procuror general Bogdan Licu, susținut de USR-PLUS și PSD

Procurorul Bogdan Licu s-a aflat mulți ani la vârful sistemului de justiție din România. A fost membru în CSM, prim-adjunct al procurorului general (2013 - 2016), iar apoi adjunct al procurorului general (2016 - 2019), la propunerea ministrului Justiției Raluca Prună (USR-PLUS). 

Licu a fost numit de două ori procuror general interimar: în perioada februarie-aprilie 2016, după demisia cu cântec a procurorului general Tiberiu Nițu, și după ieșirea la pensie a lui Augustin Lazăr, în aprilie 2019.

S-a scris despre Bogdan Licu că ar fi mason. A declarat că a fost o chestiune din trecut, abandonată de mulți ani. 

În 2020, președintele Klaus Iohannis l-a numit în funcția de adjunct al procurorului general, deși societatea civilă s-a opus, la fel și CSM.

În iunie 2022, Bogdan Licu s-a pensionat din funcția de procuror, după care a devenit judecător CCR, la propunerea PSD.

Frăția dintre SRI și Justiție

După venirea la putere a lui Traian Băsescu, tinerii Florian Coldea și Bogdan Licu au început să urce în cariere. Se știe că pe Coldea l-a promovat președintele, după răpirea ziariștilor din Irak.

Pe tânărul procuror Licu, șef al secției de urmărire penală din Parchetul General, l-a împins în față Monica Macovei, ministrul Justiției în 2005-2006. Întâi l-a pus pe orbită „pentru protejarea efectivă şi echivalentă a intereselor Uniunii Europene în România. Să asigure şi să faciliteze cooperare dintre instituţiile naţionale implicate în protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, precum şi între acestea şi Oficiul European de Luptă Antifraudă şi statele membre ale Uniunii Europene”.

Câțiva ani mai  târziu, Coldea și Licu au devenit doctoranzii lui Gabriel Oprea, profesor universitar la Academia SRI. Și-au luat ambii doctoratele aproape în același timp, iar relația lor era de amiciție, conlucrând și în plan profesional atât în mandatul de procuror general al Laurei Codruța Kovesi, cât și după ce s-au pus bazele Binomului SRI-DNA, în 2013, când Kovesi a preluat șefia de la Daniel Morar. Soțiile lui Coldea și Licu erau angajate la SRI și aveau grad didactic la Academia de Informații (ANIMV). Era o frăție instituțională care își propusese să lichideze corupția.

Așa cum am mai scris, la sfârșitul anului 2014 și apoi în 2015 ceva s-a petrecut. Generalul Dumitru Dumbravă (anchetat azi împreună cu Coldea) ne-a vorbit despre „câmpul tactic” de la nivelul instanțelor unde SRI se implica prin „metode specifice”. Inclusiv cu „plicurile galbene”, căci zgomotul cătușelor nu trebuia să înceteze și nici dosarele penale să nu rămână fără finalitatea lucrului bine făcut.

Presa s-a aprins. Dar a fost momentul în care s-a și divizat. O parte a jurnaliștilor a devenit „pro” Maior-Kovesi-Coldea, cealaltă parte suspiciona anchetele cu efecte abuzive și încălcarea drepturilor omului, precum și crearea unui grup de judecători, slujitori ai cauzei Binomului.

Pe 31 august 2015, Bogdan Licu, pe atunci tot prim-adjunct al procurorului general al României, a fost acuzat într-un articol semnat de Emilia Șercan că a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat susținută la Academia Națională de Informații a SRI, teză coordonată de Gabriel Oprea. Pentru Licu avea să însemne un brânci în prăpastia rușinii din care se va zbate ani de zile să iasă.

E de menționat că lui Florian Coldea nu i-a fost cercetată, analizată niciodată teza de doctorat, coordonată tot de Gabriel Oprea.

Cum a fost paradit fostul procuror general Bogdan Licu de amicul Florian Coldea

La începutul lunii ianuarie 2016, ne-a parvenit o știre interesantă pentru că le priveau pe consoartele unor bărbați cu funcții înalte, ambele cadre didactice la Academia SRI.

Soția directorului adjunct al SRI, Florian Coldea, și cea a lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, candidează deodată pentru un post de lector la o universitate de stat, se spunea în știrea respectivă. Era vorba despre Dorina Ioana Coldea și Monica Licu, specializate în Psihosociologie, care concurau pentru posturi scoase la concurs de SNSPA.

Ambele candidate erau absolvente ale Institutului Național de Informații, ambele erau angajate ale Serviciului Român de Informații (SRI) și ambele erau cadre didactice la Academia SRI (ANIMV). Doar titlurile universitare erau diferite la cele două soții colege.

Dorina Ioana Coldea este lector universitar, iar Monica Licu este conferențiar universitar. Dacă erau admise la SNSPA, ambele ar fi devenit lector universitar, conform legislației. Din această cauză, prima reacție a fost să îmbrățișăm teoria că SRI, prin cele două soții, va avea un control informativ în universitatea SNSPA.

Dar… Istoria avea să ne aducă și altă nuanță.

Câteva zile mai târziu după apariția în presă a știrii ce anunța competiția nevestelor celor doi șefi din SRI și Parchetul General, SNSPA a remis un comunicat. Anunța că anulează concursul. Textul a lăsat de la bun început loc de suspiciuni, însă toate informațiile obținute „pe surse”, dacă erai jurnalist de bună credință, neafiliat niciuneia dintre părți, preferai să ignori „războiul rozelor”, una conferențiar, alta lector. Una frumoasă foc, alta mai puțin, ziceau bârfele, vrând să sublinieze și un conflict feminist între cele două.

„Ca urmare a informaţiilor difuzate în spaţiul public privind unele neclarităţi legate de scoaterea la concurs a posturilor didactice la Departamentul de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA), şi în urma consultării conducerii facultăţii, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a decis suspendarea procedurilor de concurs, din cadrul acestui departament, până la clarificarea tuturor aspectelor aflate în discuţie”, se scria în 21 ianuarie 2016 în comunicatul SNSPA.

Și cu asta basta! Dorina Coldea activează și azi la Academia SRI, iar Monica Licu și-a încheiat cariera universitară după ce, în 2020 a obținut post în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, unde a urcat până la gradul de conferențiar.

În urma acestui episod, aparent nevinovat, a rămas zvonul că și plagiatul lui Bogdan Licu și plecarea nevestei lui din SRI la SNSPA a fost răzbunarea lui Coldea. Procurorul-șef își luase libertatea să fie în relații strânse cu Dacian Cioloș și Liviu Dragnea, liderul PSD, dar și cu președintele Iohannis.

Bogdan Licu a înțeles probabil atunci jocul, astfel că a anunțat, tot în 2016, că renunță la titlul de doctor. A ajuns cu plagiatul său la instanță. În 2018, procuror general interimar fiind, Licu a cerut instanței să ia act de faptul că a renunțat de bună voie la titlul de doctor. Instanța supremă a respins definitiv solicitarea sa, de suspendare a verificărilor CNATDCU asupra tezei sale de doctorat. Abia în noiembrie 2021, Bogdan Licu a câștigat dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor obținut cu o teză suspectată de plagiat.

Plecarea lui Coldea de la vârful SRI n-a însemnat sfârșitul pentru el

În ianuarie 2017, generalul-locotenent Florian Coldea a cerut eliberarea din funcție. Scandalul declanșat de Sebastian Ghiță i-a clătinat serios scaunul. Binomul SRI-DNA se spărsese, Laura Codruța Kovesi se retrăsese și se pregătea să plece la Bruxelles. Directorul SRI Eduard Hellvig  i-a cerut președintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Coldea, după 12 de ani de stat la șefia executivă a serviciului secret.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a plecat cu mulțumiri și cu toate drepturile. Astfel că generalul Florian Coldea a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI și a fost declarat admis. Așa a ajuns să predea Coldea la universitatea din Cluj, după plecarea cu cântec din SRI.

La vremea respectivă, jurnalista Emilia Șercan, specialistă în plagiate și serviciile din Educație, a arătat că Florian Coldea nu îndeplinea toate criteriile cerute de legislație ca să primească titlul de conferențiar universitar. Fără succes. Rețeaua țesută de Coldea a găsit scăpare.