Isteria prețurilor la carburanți. Ce se întâmplă la stațiile de benzină în această dimineață

Benzinărie. Sursa: Arhiva EVZ

Prețurile la carburanți, la stațiile de benzină s-au stabilizat la nivelul 7,5 – 8,5 lei, în cursul dimineții de joi, 10 martie. După isteria din ziua precedentă, când românii au dat năvală la stațiile de alimentare crezând că vor urma scumpiri abrupte, lucrurile s-au liniștit. Nici un comerciant nu a afișat prețuri care să se apropie măcat de 10 lei.

Joi, 10 martie, la prima oră, stațiile de benzină din București au afișat prețuri cuprinse între 7,5 lei și 8,5 lei pe litru de benzină. Există câteva benzinării care „au îndrăznit” să urce la peste 9 lei litrul de motorină. Nimeni însă nu a afișat, la vânzare, un preț de 10 lei pe litru, așa cum se zvonea cu o zi înainte.  Astfel, după o zi de isterie, în care românii au năvălit cu tomberoane, damigene și cuburi polistif la stațiile de benzină, speriați de o scumpire abruptă, joi imineață situația s-a calmat.

Cele mai mici prețuri sunt practicate de benzinăriile rusești din rețeaua Lukoil. Aici, litrul de benzină se vinde cu prețul de 7,5 lei, în creștere cu doar câțiva bani față de zilele trecute. Scumpirile din trecut, undeva în jur e 7 lei pe litru, au fost cauzate de o majorare la prețul barilului de petrol. La benzinăriile din rețeau Petrom benzina se vinde cu un preț sub 8 le pe litru, în timp ce unele benzinării OMV au depășit acest prag și vând cu 8,2 lei.

Cea mai scumpă benzină se vinde la Mol, lanțul din Ungaria, care pare să fi dat tonul isteriei din 9 martie. Miercuri seară Mol a scumpit benzina la 8,5 lei pe litru, invocând probleme la o rafinărie din Ungaria. Prețul mai ridicat practicat de rețeaua din țara vecină s-ar putea datora și deciziei guvernului de la Budapesta de a plafona prețul la benzina vândută pe teritoriul Ungariei, după cum a relatat publicația Economedia.

Pentru a nu ieși în pierdere, din cauza acestei măsuri, benzinarii de la Mol caută să-și sporească profiturile în România.

Sursa: Pixabay

Prețul la motorina standard

Pe de altă parte, motorina standard este vândută de Lukoil la prețul de 7,7 lei pe litru. Este cel mai mic preț practicat de un lanț din România. Majoritatea benzinăriilor Petrom mențin prețul sub pragul de 8 lei, la un preț de 7,99 lei pe litru. OMV Petrom vinde cu circa 8,2 - 8,3 lei litrul de motorină, în timp ce Mol a depășit pragul de 9 lei.

Miercuri seară în mai multe benzinării s-au înregistrat cozi imense la carburanți. Șoferii, panicați că prețurile ar putea sări de 10 lei pe litru s-au înghesuit să-și facă rezerve. Unul dintre declanșatorii acestui val de isterie a fost un zvon neconfirmat, răspândit de unele televiziuni de știri, potrivit căruia prețul carburanților va crește în câteva ore la 9 sau chiar 10 lei pe litrul.

Informația nu a fost confirmată, însă a fost alimentată de discuțiile de pe canalele de socializare ale unor grupuri de transportatori, de unde s-a rostogolit și a alimentat panica.

Bulgaria a trecut printr-o panică similară

Bulgaria a trecut săptămâna trecută printr-o isterie a prețurilor la carburanți similară cu cea din România. Cozi de zeci de mașini s-au format la benzinării, după speculații cu privire la creșteri uriașe de prețuri așteptate în zilele următoare. La o zi distanță, cozile nu mai existau, iar prețurile erau normale, de 3 leva pe litru.

Situația este cu atât mai nejustificată cu cât preţurile petrolului au scăzut miercuri cu până la 17%, după informaţiile din presă potrivit cărora Emiratele Arabe Unite şi Irak, membre ale OPEC, au declarat că vor sprijini creşterea producţiei. O scădere a prețurilor la petrol se reflectă de obicei în prețurile la pompă, în viitorul apropiat.