Isteria mobilizării: S-a schimbat doar un formular medical

Isteria mobilizării: S-a schimbat doar un formular medical

Armata nu mobilizează rezerviști, așa că serviciul militar rămâne opțional.

Rezerviștii și tinerii vor intra în serviciul militar obligatoriu doar în situația în care România va intra, în urma incidentelor dintre Ucraina și Rusia, în război sau dacă se va declara stare de mobilizare ori stare de asediu. Până la o astfel de ipoteză, puțin probabilă, serviciul militar rămâne opțional.

Actul care creștea oastea cu două milioane

Isteria că Armata se pregătește să încorporeze tineri și să mobilizeze rezerviști (aproximativ două milioane de români) s-a iscat, săptămâna trecută, după ce Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unificat modelul de certificat medical destinat rezerviștilor cu cel al militarilor profesioniști. Mai exact, s-a introdus un nou model de certificat medical destinat soldaților voluntari și tinerilor care sunt luați în evidență de comisiile județene, fără a fi însă încorporați. Noul act este identic cu formularul medical eliberat militarilor profesioniști.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Modificările Legii nr. 446/2006 prevăd obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, a precizat MApN.

Mai mult, reprezentanții Armatei au punctat că „MApN infirmă categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviștilor sau de recrutare a tinerilor”. Și președintele Traian Băsescu a întărit aceste afirmații. Reamintim că serviciul militar obligatoriu a fost desființat prin Legea 395 din decembrie 2005. Până la anularea milităriei obligatorii, Armata Română număra în jur de 300.000 de soldați, iar acum sunt 75.000 de cadre militare profesioniste.

În cazul intrării în război, a mobilizării sau a declărării stării de asediu, neprezentarea la încorporare a bărbaților apți se pedepsește cu închisoarea între doișapte ani, conform noului Cod Penal.