Evenimentul Zilei > Actualitate > Isteria Eurespal – medicamentul care poate provoca afecțiuni cardiace
Isteria Eurespal – medicamentul care poate provoca afecțiuni cardiace

Isteria Eurespal – medicamentul care poate provoca afecțiuni cardiace

Farmaciile din România au început de luni retragerea și oprirea de la comercializare a medicamentului „Eurespal”, în urma unei notifi cări de urgență. Acest medicament, produs de Laboratoarele Servier din Franța, a fost retras pe motiv că ar conține substanța activă – Fenspirida, care ar putea provoca boli de inimă

Decizia a fost luată de Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului din Franţa, care a emis o alertă în acest sens. „Este o problemă de siguranţă care a fost identificată în cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producătorul francez al medicamentului respectiv. Decizia de retragere voluntară, aşa cum îi spune şi numele, aparţine producătorului medicamentului respectiv, până când procedura de urgenţă, procedură de reevaluare a profilului de siguranţă al acestor medicamente, pentru că vorbim atât de Eurespal comprimate, cât şi de Eurespal sirop, până când această procedură va fi finalizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului. În această săptămână are loc la Londra, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a Fenspiridei, care e substanţa activă din acest medicament”, se arată într- o declarație a purtătorului de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Anca Crupariu.

Lumea să nu intre în panică

Doctorul Mihai Craiu este de părere că nu este benefic pentru nimeni să intre în panică.

„Avertizarea se referă la o acțiune asupra inimii, cu alungirea intervalului QT. Și de aici riscul de aritmie, mai ales de «torsadă a vârfurilor». Vorbim despre 5 cazuri de alungire a QT, raportate în cei 46 de ani de când se comercializează Fenspirida. Câte 1 la 10 ani. Până când experții de la EMA și ANMDM nu vor decide altfel. Nu este cazul să reacționăm emoțional și să dăm năvală cu toții la cardiolog, pentru a face EKG, dacă am luat cândva Eurespal. Să fim raționali!”, explică medicul Mihai Craiu. Acest medicament se prescrie inclusiv copiilor, fiind folosit în tratarea infecțiilor respiratorii acute, ca antiinflamator, antitusiv şi secretolitic, oprind tusea şi secreţia de mucus.

Pentru amelioarea toleranței la efort sau diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție, era recomandat administrarea zilnică a două comprimate de 80 mg de Fenspiridă. Anul trecut, în luna august, de pe piața din țară au mai fost retrase mai multe medicamente, deoarece conțineau o substanță cu potențial cancerigen.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: