Statul evreu vrea să anihileze capacitatea de luptă a grupării islamiste care controlează Fâșia Gaza, enclavă în care situația a ajuns în faza critică, așa cum avertizează Națiunile Unite, după trei săptămâni de bombardamente.
Armata israeliană și-a intensificat ofensiva militară din Fâșia Gaza în timp ce liderii de la Ierusalim au avertizat populația să se pregătească pentru un conflict de durată. În cursul nopții de luni spre marți și ieri, enclava palestiniană a fost supusă celor mai intense bombardamente de la începutul operațiunii militare israeliene, pe 7 iulie.
Fără curent
Singura centrală electrică din Fâșia Gaza, care furniza o treime din necesarul de electricitate al celor 1,8 milioane de palestinieni din zonă, a fost scoasă din uz, afectate fiind și liniile electrice prin care Israelul furniza curent enclavei, și așa raționalizat de la începutul conflictului. Potrivit celui mai recent bilanț, peste 1.100 de palestinieni și 55 de israelieni șiau pierdut viața până acum în conflict. În paralel cu raidurile asupra infrastructurii militare a grupării Hamas, Israelul a început să lovească și în ținte simbolice ale grupării care controlează Fâșia Gaza, precum posturi de televiziune subordonate organizației islamiste și chiar reședința premierului Ismail Haniyeh. Palestinienii au răspuns cu noi tiruri de rachete înspre teritoriul statului evreu.
Armata israeliană a admis că noile bombardamente reprezintă o fază sporită de presiuni asupra grupării Hamas. „Israelul este decis să lovească această organizație și să scape de această amenințare” a declarat locotenent-colonelul Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Politicieni din anturajul premierului Benjamin Netanyahu au cerut, de asemenea, continuarea ofensivei până la o „victorie decisivă”.
Presiune pe Israel
Decizia statului evreu de a continua operațiunile până la anihilarea capacităților militare ale Hamas riscă să irite Washingtonul după ce președintele american Barack Obama i-a transmis personal premierului israelian îngrijorarea cu privire la numărul mare de victime civile din rândul palestinienilor. ONU a avertizat, la rândul său, cu privire la impactul umanitar al unei ofensive continue, peste 180,000 de palestinieni fiind deja refugiați în tabere ale Națiunilor Unite din Fâșia Gaza. Acuzații de „masacru” și „genocid” au venit și dinspre Brazilia și Iran, în timp ce Coreea de Nord a negat că urmează să livreze rachete islamiștilor palestinieni. Aseară, Hamas a refuzat din nou un armistițiu, anunțat de Autoritatea Palestiniană, ceea ce deschide perspectiva unei campanii militare prelungite.