Israelul plăteşte preţul sfidării marilor puteri

Mai multe state europene ar putea urma exemplul Londrei, care a expulzat un diplomat israelian în urma scandalului paşapoartelor falsificate

Expulzarea de către autorităţile de la Londra a unui diplomat israelian, în cursul zilei de marţi, a stârnit îngrijorare în rândul oficialilor statului evreu. Potrivit AFP, Israelul se teme acum că şi alte state implicate în scandalul declanşat după asasinarea unui lider Hamas, în Dubai, vor lua decizii asemănătoare, scrie sursa citată.

Asta deoarece membrii comandoului ucigaş - cel mai probabil agenţi Mossad - nu au folosit, în ianuarie, doar paşapoarte britanice falsificate, ci şi franceze, irlandeze, germane şi australiene.

Ziarele britanice reamintesc faptul că un incident similar celui de săptămâna acesta s-a petrecut în 1986. Atunci, premierul Margaret Thatcher a decis expulzarea a doi diplomaţi israelieni după ce un agent Mossad a  lăsat un plic cu opt paşapoarte britanice într-o cabină telefonică din Germania. În ambele cazuri, presa britanică a scris că diplomaţii expulzaţi au fost, de fapt, agenţi Mossad.               

Pericol de izolare într-un moment dificil

Decizia de marţi a autorităţilor britanice contribuie semnificativ la izolarea Israelului, într-un moment în care relaţia cu SUA este afectată de extinderea coloniilor evreieşti din Ierusalimul de Est, notează „The Guardian”. Subiectul s-a aflat pe agenda discuţiilor avute marţi, la Washington, de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu preşedintele SUA, Barack Obama. Ulterior, biroul lui Netanyahu a dat publicităţii un comunicat laconic, în care se face referire doar la „buna atmosferă” din timpul discuţiilor.

Casa Albă a comunicat însă că Obama a avut o întrevedere „onestă” şi „directă” cu Netanyahu, formulare ce lasă să se înţeleagă că între cei doi au existat şi tensiuni. „Dacă americanii susţin cererile nerezonabile prezentate de palestinieni privind oprirea construcţiilor în Ierusalim, procesul politic riscă să fie blocat timp de un an”, declarase Benjamin Netanyahu, înaintea întrevederii cu Obama. „Poporul evreu a construit Ierusalim acum 3.000 de ani şi tot poporul evreu construieşte Ierusalimul astăzi”, a adăugat Netanyahu, într-un discurs susţinut în faţa membrilor Comitetului Americano-Israelian pentru Afaceri Publice (AIPAC).

Pe de altă parte, Arabia Saudită s-a alăturat ieri corului criticilor, cerându-le marilor puteri implicate în procesul de pace din Orientul Mijlociu „clarificări în legătură cu politica arogantă a Israelului”. "Londra apreciază că Israelul a mers prea departe şi a transmis un semnal clar că nu va accepta un astfel de comportament.” AVI SHLAIM,  profesor la Oxford