Israelul pierde sprijinul Turciei

Turcia a fost primul stat musulman care a recunoscut existenţa statului israelian. Istanbulul este şi cel mai important partener comercial din zonă al statului evreu, cu schimburi anuale în valoare de trei miliarde de dolari. Relaţiile par însă mai încordate ca oricând, după ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan a criticat intervenţia israeliană în Fâşia Gaza.

Conflictul din Gaza a tensionat brusc relaţiile turco-israeliene. La câteva zile de la invazia militară în Gaza, premierul turc condamna acţiunea într-o conferinţă de la Davos, Elveţia.

"Lumea nu a respectat dorinţa poporului palestinian. Noi apărăm democraţia şi facem tot posibilul pentru a menţine democraţia în Orientul Mijlociu, dar nu putem respecta ultimele evenimente. Nu spun că Hamas este o organizaţie bună şi că nu face greşeli", a spus Erdogan.

Poziţia în ceea ce priveşte Hamasul este chiar sursa acestor tensiuni, cred analiştii politici din Turcia. Ca şi gruparea palestiniană, partidul din care face parte Erdogan, Justiţie şi Dezvoltare, este de inspiraţie islamică. În timp ce Israelul consideră gruparea drept una teroristă, Turcia consideră că Hamas a câştigat alegerile corect şi, conform principiilor democraţiei, merită să conducă poporul palestinian. Luptă pentru palestinieni, dar a uitat de kurzi

Totuşi, presa liberală din Turcia l-a acuzat pe premier de ipocrizie. Motivul: vorbeşte despre respectarea şi menţinerea democraţiei, dar "ce se poate spune despre kurzii ucişi în propria ţară?". "Turcia s-a săturat să fie neutră în evenimentele din Orientul Mijlociu. Gaza este victima soluţiei militare. Israelienii trebuie să rămână acolo unde sunt, dar acelaşi drept îl au şi palestinienii", spune un oficial turc, care a vorbit sub protecţia anonimatului. "A ars toate punţile cu Ierusalimul. Nu va mai fi văzut ca un partener cinstit", oficial israelian, despre poziţia premierului Erdogan.

Semne economice

Un prim semn este scăderea numărului de turişti israelieni care vizitează Turcia. Patronul unei agenţii de turism din Tel Aviv susţine că, acum un an, umplea un avion de 180 de locuri numai cu proprii clienţi. În prezent, este fost nevoit să se asocieze cu încă patru agenţii pentru a umple acelaşi avion. Desigur, poate fi invocată criza economică, dar specialiştii susţin însă că scăderea este mult prea mare.

Surse: New York Times, The Guardian

Citiţi şi: Lider militant din West Bank, ucis de armata israeliană