Israelul evită să-l supere pe Vladimir Putin. Decizie controversată cu consecințe în războiul din Ucraina

Israelul evită să-l supere pe Vladimir Putin. Decizie controversată cu consecințe în războiul din Ucraina sursa foto. EVZ

Israelul a blocat vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina, de teamă că, astfel, va stârni furia Rusiei. În războiul din Ucraina, oficialii israelieni au avut o poziței ambiguă. Deși au oferit ajutor umanitar ucrainenilor au refuzat să condamne invazia rusească. Israelul are interese legate de Rusia și nu vrea să-și strice relațiile cu Vladimir Putin.

Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina, de teamă că o astfel de tranzacție va stârni nemulțumirea Rusiei. Informația a fost prezentată de publicația The Guardian care citează oficiali israelieni implicați în această decizie.

Conform jurnaliștilor de la The Guardian și Washington relația Israelului cu Rusia a compromis de multe ori capacitățile ofensive ale Ucrainei. De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat poziția Israelului referitoare la invazia trupelor rusești în Ucraina. El a spus, într-un discurs adresat Parlamentului israelian că oficialii acestei țări vor trebui să explice de ce nu ofer arme Ucrainei și nu impun sancțiuni împotriva Rusiei.

Eforturile Ucrainei de a-și spori capacitatea de supraveghere și forța militară au beneficiat de sprijinul Statelor Unite, al UE, dar nu și al Israelului. Oficialii de la Tel Aviv s-au opus oricărei mișcări ce ar putea stârni o confruntare cu Rusia. Decizia vine în condițiile în care trupe rusești ajută guvernul de la Damasc să lupte împotriva rebelilor din Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zelenski a criticat guvernul primului ministru al Israelului, Naftali Bennett, pentru că în esență a adoptat o poziție neutră față de războiul din Ucraina. Bennett a vorbit direct cu Zelenski și Putin, în timp ce ministrul său de externe s-a întâlnit cu omologul său american, Antony Blinken.

sursa foto. EVZ

Israelul a refuzat să ofere ajutor Ucrainei

Oficialii ucraineni au făcut demersuri, pe lângă Israel, pentru a obține licența programului de spionaj Pegasus. Însă nu au avut succes. Grupul NSO, care este reglementat de Ministerul Apărării al Israelului, nu a primit permisiunea de a vinde Ucrainei tehnologia.

Pegasus poate fi folosit pentru a pătrunde în sistemul de operare al telefonului, iar odată „spart” utilizatorii au acces la convorbirile telefonice, mesajele și fotografiile din aparat.

Un oficial de top al serviciilor de informații din Ucraina a spus că decizia Israelului i-a lăsat „confuzi” pe ucraineni. Oficialul a precizat că nu știe de ce Ucraina a fost refuzată, dar a spus că guvernul american sprijină eforturile țării sale.

Decizia Israelului arată că oficialii nu își doresc să strice relațiile cu Rusia, mai ales dintre serviciile de informații ale celor două state. Israelul se teme că oferind Ucrainei abilitatea de a monitoriza telefoanele rușilor prin programul Pegasus, Kremlinul va percepe acest lucru drept o agresiune la adresa serviciilor sale secrete.

Sursă: Plavevski | Dreamstime.com

Israelul are relații apropiate cu Rusia

Nu este singurul caz când Israelul refuză accesul la aceste resurse unui stat considerat adversar al Rusiei. Estonia, care este membră NATO, a putut folosi programul începând cu 2019, dar a fost informată de NSO că nu le va fi permis să folosească această tehnologie pentru a spiona împotriva Rusiei.

Conform experților, statul Israel are motive de natură politică să păstreze o relație cât mai bună cu Rusia. Israelul speră că Moscova nu va semna un nou acord nuclear cu Iranul care este aproape de a fi finalizat la Viena. În al doilea rând, Israelul este dependent de Rusia deoarece îi permite să atace forțele proiraniene din interiorul Siriei.

Sursă: Timon Schneider | Dreamstime.com

Controversatul program de spionaj Pegasus

Programul de spionaj Pegasus dezvoltat de Israel a fost folosit de clienții guvernamentali ai NSO pentru a urmări jurnaliști și persoane care lucrează în domeniul apărării drepturilor omului. Mai multe dezvăluiri de presă au arătat că tehnologia a fost utilizată împotriva unor oficiali guvernamentali de top și diplomați din Spania, Franța. Dar și într-o serie de cazuri de spionaj domestic și internațional, potrivit anumitor țări.

NSO s-a dezvinovățit spunând că programul de spionaj este destinat operațiunilor anti-teroriste și pentru a prinde criminali.