Premierul israelian anunță că nu va părăsi niciodată teritoriul ocupat în 1967 și a lansat ample manevre militare. Damascul amenință și el cu forța armelor
Pentru prima oară în istorie, cabinetul israelian a organizat o ședință de guvern pe Înălțimile Golan. Premierul Netanyahu a folosit această ocazie pentru a anunța sentențios că Israelul nu va renunța la acest teritoriu, „indiferent ce se va întâmpla de cealaltă parte a frontierei”.
Evenimentul fără precedent confirmă implicit veridicitatea informațiilor vehiculate tot mai insistent de presa israeliană. Pe 11 aprilie, Times of Israel scria că Netanyahu este furios din cauza unei înțelegeri între Washington și Moscova, ca Înălțimile Golan să fie incluse în planul de pace privind Siria. Astfel, Israelului i s-ar cere să se retragă din cele două treimi aflate la vestul Golanului, ocupate în timpul „Războiului de șase zile” din 1967. Mai mult, măsura s-ar bucura și de sprijinul altor mari puteri. La rândul său, site-ul israelian Debka, având excelente conexiuni politice și militare, confirma sâmbătă acordul dintre Obama și Putin privind Golanul. Iar Washington Post a relatat despre o discuție telefonică pe care Netanyahu a avut-o cu secretarul de stat John Kerry, în care l-a înștiințat că nu se opune unei soluții de pace în Siria, „cu condiția ca aceasta să nu pericliteze securitatea Israelului”.
Premierul israelian va merge joia aceasta, într-o vizită-fulger de șase ore, la Moscova, pentru a discuta această chestiune stringentă cu Vladimir Putin.
În ședința de guvern de duminică, în aer liber, având pe fundal Marea Galileii (sau Lacul Tiberiadei), Netanyahu a transmis un mesaj dur comunității internaționale: „Înălțimile Golan vor rămâne pentru totdeauna ale Israelului. Israelul nu va părăsi niciodată Înălțimile Golan”.
Gestul guvernului israelian a stârnit mânie la Damasc. Ministrul adjunct de Externe, Faysal Mekdad, a declarat că țara sa va recuceri Înălțimile Golan prin forță, dacă va fi necesar. Israelul a început ieri ample manevre militare la frontiera cu Siria, inclusiv pe Înălțimi.
Golanul este o regiune bucolică, cu populație risipită, cunoscută pentru vinurile sale, brânza de capră și „cowboys”-ii israelieni. Tot aici este și singura stațiune de schi, pe Muntele Hermon, care primește anual circa 300.000 de turiști, între ianuarie și martie.