Pentru prima oară în istorie, cabinetul israelian a organizat o ședință de guvern pe Înălțimile Golan. Premierul Netanyahu a folosit această ocazie pentru a anunța sentențios că Israelul nu va renunța la acest teritoriu, „indiferent ce se va întâmpla de cealaltă parte a frontierei”.
Evenimentul fără precedent organizat de cabinetul Netanyahu demonstrează existența unei tensiuni fără precedent în Israel, pe fondul zvonurilor tot mai insistente că Înălțimile Golan ar putea fi incluse în planul pentru o soluție de pace în Siria.
Încă din 11 aprilie, Times of Israel scria că Netanyahu este furios din cauza informațiilor că în planul de pace pentru Siria ar urma să se prevadă că întregul teritoriu al Înălțimilor Golan (inclusiv partea de două treimi din vest, cucerită de Israel în 1967) este teritoriu sirian. Mai mult, măsura s-ar bucura de sprijinul Statelor Unite, Rusiei și al altor mari puteri, scria publicația israeliană.
Cu câteva zile înainte, potrivit CCTV, Netanyahu avusese o discuție telefonică cu secretarul de stat american John Kerry, în care această problemă a fost abordată. Postul chinez a vorbit și el de reala îngrijorare existentă în sânul conducerii de la Tel Aviv față de riscul de a pierde Înălțimile Golan. În aceeași ordine de idei, premierul israelian va face joi o vizită-fulger de șase ore la Moscova, pentru a avea o discuție cu Vladimir Putin, într-o încercare de a schimba jocurile.
În inedita ședință de guvern organizată duminică, într-un loc pitoresc din Înălțimile Golan, cu vedere spre Mării Galileii, Netanyahu a tunat:
„A venit timpul ca comunitatea internațională să recunoască două realități fundamentale. Primul: indiferent ce se va întâmpla de cealaltă parte a frontierei, conturul acesteia nu se va schimba. Doi: este timpul ca comunitatea internațională să recunoască că Golanul va rămâne pentru totdeauna sub suvernaritatea Israelului.”
La paisprezece ani după ce a cucerit Înălțimile Golan, în 1981, Israelul a anexat acest teritoriu, extinzându-și jurisdicția asupra lui și dându-le druzilor sirieni din satele aflate aici statutul de rezidenți permanenți ai statului Israel.
Însă marea majoritate a comunității internaționale nu a recunoscut niciodată anexarea Golanului, pe care îl consideră teritoriu ocupat.
Înălțimile Golan sunt o regiune rurală în marea ei majoritate, care atrage mai mult turiștii decât pe cei amatori să se stabilească aici, și aceasta în ciuda facilităților oferite de guvernul israelian.
Circa 20.000 de druzi trăiesc în câteva sate aproape de linia stabilită prin acordul de încetare a focului și de-a lungul căreia patrulează forțe ONU.
Alături de ei s-au stabilit doar aproximativ 25.000 de familii de israelieni, spre deosebire de sutele de mii stabilite pe Malul de Vest (Cisiordania).
Golanul nu are doar o importanță strategică, ci și una economică: Afek Oil and Gaz, o subsidiară a companiei americane Genie Energy, a început din 25 februarie explorările în patru puncte ale Golanului, în căutare de zăcăminte de țiței.
Regimul de la Damasc a simțit vântul care-i suflă în pânze și, printr-o declarație „a fiilor Golanului arab sirian invadat”, a respins categoric afirmațiile lui Netanyahu, susținând că teritoriile disputate vor fi mereu parte a Siriei, numindu-i pe israelieni „invadatori” și pe rebelii din opoziție „teroriști”.
Damascul este gata să facă uz de toate mijloacele, inclusiv cele militare, pentru a recupera Înălțimile Golan, a declarat ministrul adjunct de Externe sirian, Faisal Mekdad, într-un interviu pentru televiziunea libaneză Al-Mayadeen, apropiată de regimul Assad.
„Nu am renunțat niciodată la opțiunea de a rezista, iar Israelul vrea să ne provoace, dar nu vom ceda.”
Din 1990, mai mulți premieri israelieni au discutat retrocedarea întregului teritoriu al Înălțimilor Golan în schimbul unei normalizări a relațiilor cu Siria.
Declarațiile lui Netanyahu par să închidă definitiv ușa spre o astfel de posiblitate. Pe fondul luptelor din Siria, politicienii din coaliția de guvernământ de la Tel Aviv au declarat frecvent că o retrocedare a Golanului ar aduce haosul la porțile Israelului.
Site-ul israelian Debka, având excelente surse în zona militară și politică dă drept sigură informația că Moscova și Washingtonul s-au înțeles deja ca, în viitorul plan de pace, Înălțimile Golan să revină Siriei. Pe de altă parte, Debka anunță că luni, 18 aprilie, Israelul a început manevre militare de amploare în nordul țării și în zona Golan, de-a lungul liniei de demarcație.