Israelul caută soluții să limiteze dominația milițiilor pro –iraniene din Siria și Liban

Israelul caută soluții să limiteze dominația milițiilor pro –iraniene din Siria și Liban

Oficialitățile de la TelAviv văd în acordul convenit între SUA, Rusia și Iordania de încetare a focului în sud-vestul Siriei, o întărire a influenței Iranului în regiune, care prin milițiile sale amenință frontiera Israelului cu Libanul și Siria.

Acordul convenit în urmă cu două săptămâni, de către Donald Trump și Vladimir Putin cu privire la încetarea focului în nord-vestul Siriei nu reușește să limiteze prezența activă a Iranului din regiune și ignoră realitățile din Siria în contextual în care Hezbollahul dorește că președintele Bashar al –Assad să își consolideze regimul, scrie Jerusalem Post.

Israelul a avertizat încă din toamna trecută despre puternică influență  lăsată de iranieni în Siria și Irak. Primul Ministru Benjamin Netanyahu a prezis că acordul convenit de SUA și Rusia  va reprezenta o amenințare pe termen lung la granița de nord a Israelului, prin cimentarea prezenței Teheranului acolo. Iranul dorește ca Assad să preia toată Siria și, prin extensie, să-și consolideze propria putere. Și nici  acceptarea termenilor acordului nu se încadrează în schema respectivă.

Deja prezența iraniană la granița Israelului este imposibil de contracarat. Doar la câțiva metri de gardul care separă Israelul de Liban de lângă Metulla, steaguri împodobite cu simboluri iraniene ale Hezbollah sunt expuse provocator pe partea libaneză a frontierei. Mesajul este clar. Iranul privește în jos Israelul din nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, forțele loiale regimului din Teheran se apropie de Israel din interiorul Siriei. Miliția Hashd al-Shaabi, susținută de Iran, a ajuns la un coridor strategic de-a lungul frontierei irakiene-siriene de lângă Sinjar, iar regimul sirian avansează simultan de-a lungul cealaltă parte a gardului lângă al-Tanf.  De fapt, acest lucru ar permite Iranului  să creeze un coridor între Iran și Liban, prin nordul Irakului și Siria.

Înființarea unei baze iraniene permanente în Siria reprezintă o amenințare directă și iminentă pentru Israel, punându-i în pericol o confruntare simultană cu  Hezbollah  din Liban și cu grupurile militare sprijinite de Iran în Siria.

Activitățile teroriste ale Iranului de-a lungul graniței au provocat mult dureri de cap în Ierusalim. În 2015, mai mulți ofițeri Hezbollah și iranieni de rang înalt au fost uciși  într-un convoi din Siria, în apropierea graniței cu Israelul, inclusiv comandantul Hezbollah, Imad Mughniyeh, și comandantul IRGC, Mohamed Allahdadi.

După decizia administrației Trump, la începutul președinției, de a aplica linia roșie declarată, dar care nu a fost niciodată pusă în aplicare de președintele Barack Obama, SUA aucâștigat o parte din credibilitatea pe care a risipit-o timp de opt ani în Israel.

Răspunzând la ceea ce președintele Trump numea un ”atac terorist cu arme chimice” în Idlib, armata americană a emis atacuri puternice aeriene pe un aeroport din Siria, în prima acțiune militară directă împotriva regimului Assad.

Cu cea mai ușoară aplicație de forță, SUA a reușit să obțină o pârghie semnificativă - la fel ca aplicarea limitată a puterii militare de către Rusia, a dat-o primatului absolut în modelarea câmpului de luptă și a viitorului teritoriului.

Deși decizia nu se traduce printr-o intervenție militară semnificativă sau printr-o revizuire majoră a politicii SUA în Siria, acțiunile militare au fost aplaudate de opoziție, fiind totuși  esențiale pentru a semnala lui Assad și aliaților săi, în special Rusia, că SUA s-a întors în joc în zonă.