Israelul caută alternativă la Statele Unite în cazul unui atac împotriva Iranului

Israelul caută alternativă la Statele Unite în cazul unui atac împotriva Iranului

Israelul negociază cu Azerbaidjanul posibilitatea ca armata statului evreu să utilizeze bazele din fosta republică sovietică pentru a lansa raiduri aeriene asupra instalaţiilor nucleare iraniene, potivit agenţiei Reuters.

Guvernul de la Ierusalim a început aceste tratative după ce a devenit tot mai evident că SUA, principalul aliat al statului evreu, nu susţin o intervenţie militară împotriva Republicii Islamice, Washingtonul fiind convins că diplomaţia încă poate produce efecte în spinosul dosar nuclear.

Surse militare de la Baju au dezvăluit agenţiei Reuters că experţii azeri şi israelieni au discutat despre posibilitatea ca bazele din fosta republică sovietică să fie folosite de armata statului evreu în cazul unui atac asupra Iranului.

Armata israeliană este îngrijorată că o astfel de intervenţie la mare distanţă nu poate avea loc fără sprijinul unei ţări din regiune, în condiţiile în care americanii nu le-ar pune la dispoziţie infrastructura militară din Golful Persic.

O astfel de alianţă ia în calcul elemente centrale ale unei posibile intervenţii militare asupra Iranului - realimentarea avioanelor de luptă, eventuale misiuni de recuperare a piloţilor israelieni şi culegere de informaţii din teren.

Deşi oficial cele două părţi resping aceste informaţii, surse din armata azeră şi din serviciile ruse de securitate susţin că oficialii de la Baku examinează de ceva vreme posibilitatea implicării indirecte într-un conflict împotriva Iranului.

Mulţi se îndoiesc însă că preşedintele azer Ilham Aliyev este dispus să îşi riste prosperitatea ţării bazată pe industria sa energetică sau să provoace grupările islamiste care urmăresc răsturnarea dinastiei sale în schimbul unui favor făcut Israelului.

"De unde vor zbura avioanele şi încotro, acestea sunt aspectele în curs de planificare acum", a dezvăluit un consultant azer în securitate. "Israelienii vor să aibă acces la bazele militare din Azerbaidjan", a adăugat acesta.

Statele Unite nu văd cu ochi buni o astfel de cooperare, în condiţiile în care Washingtonul a investit masiv în bazele militare azere folosite ca punct de tranzit pentru alimentarea forţelor din Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News