“ISIS beneficiază de banii Turciei de multă, foarte multă vreme”, a declarat Moshe Yaalon, Ministrul israelian al Apărării, aflat într-o vizită la Atena, capitala Greciei. Acuzaţiile ministrului israelian ar putea dăuna tentativelor de normalizare a relaţiilor bilaterale, grav afectate după asaltul forţelor speciale israeliene împotriva unei flotile turce cu destinaţia Gaza, în 2010, comentează Reuters.
“Depinde de Turcia, de guvernul turc, de conducerea Turciei să decidă dacă vor să fie parte în vreun fel de cooperare în lupta împotriva terorismului. Nu este cazul până acum”, a declarat Yaalon la Atena, după întrevederea cu omologul său elen, Panos Kammenos, relatează agerpres.ro. “După cum ştiţi, Daesh (Statul Islamic) a beneficiat de bani turceşti pentru petrol o perioadă foarte, foarte lungă de timp. Sper că i se va pune capăt”, a mai declarat Yaalon.
Turcia a negat că a permis contrabanda cu petrol a grupării jihadiste, care controlează zone întinse în Siria şi în Irak. Luna trecută, SUA au respins acuzaţiile Rusiei conform cărora guvernul turc şi familia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan ar fi implicaţi în acest trafic.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a indicat însă luna trecută că Statul Islamic vinde petrol prin intermediari care, la rândul lor, sunt implicaţi în contrabanda cu petrol peste frontiera cu Turcia.
Tot potrivit ministrului israelian, Turcia “le-a permis jihadiştilor să se mişte din Europa spre Siria şi Irak şi înapoi, în cadrul reţelei teroriste a Daesh”, Yaalon declarând că speră că şi acest lucru va înceta. Eforturile Israelului şi Turciei de normalizare a relaţiilor bilaterale au suferit un recul în această lună, când ministrul de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a declarat că nu s-a ajuns la o înţelegere cu privire la cererea Turciei de despăgubire pentru cei zece activişti victime ale raidului israelian din 2010.
Oficiali israelieni şi turci de rang înalt s-au întâlnit în decembrie în tentativa de normalizare a relaţiilor, alimentând speranţele de progres în negocierile privind importul de gaze naturale din Israel, mai ales în contextul crizei diplomatice dintre Ankara şi Moscova