Israelienii îşi aleg conducătorul

Cei doi favoriţi în cursa pentru conducerea Israelului, Benjamin Netanyahu şi Tzipi Livni, au lansat apeluri către cetăţeni pentru a merge la vot în cadrul alegerilor legislative, al căror deznodământ poate decide cursul procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Scurta campanie electorală a fost umbrită de războiul Israelului cu militanţii palestinieni din Gaza. Problema cheie a alegerilor o reprezintă asigurarea cetăţenilor că statul le poate oferi siguranţă. Campania a generat puţin entuziasm din partea alegătorilor, iar vremea rece şi ploioasă de astăzi ar putea ţine cetăţenii cu drept de vot departe de urne.

Liderul partidului Nikud, Benjamin Netanyahu, mare favorit la câştigarea alegerilor în urmă cu doar câteva săptămâni, a pierdut teren în faţa lui Tzipi Livni, după ce războiul de 22 de zile din ianuarie s-a soldat cu moartea a aproape 1.300 de palestinieni şi a 13 israelieni.

Politicianul de extremă dreapta Avigdor Lieberman a căzut în sondaje. Partidul său, Yisrael Beiteinu, doreşte ca Israelul să ia măsuri dure împotriva palestinienilor, inclusiv a cetăţenilor israelieni arabi, şi să menţină aşezările israeliene din Cisiordania. Ministrul Apărării Ehud Barack, liderul partidului laburist, se poziţionează pe locul patru în sondaje. El a reamintit că partidul său este singurul partid de stânga din alegeri.

Fapte cheie ale alegerilor:

  • Alegătorii vor alege cei 120 de membri ai parlamentului, sau Knesset, al 18-lea din istoria ţării.
  • Cetăţenii votează listele cu candidaţi ale partidelor. Locurile în Knesset sunt repartizate în funcţie de procentajul fiecărui partid, pragul electoral fiind de 2%.
  • Înaintea alegerilor din 2006, 31 de partide au fost înscrise în cursă, însă numai 12 au reuşit să intre în parlament.
  • În istoria de 60 de ani a Israelului, niciun partid nu a reuşit să obţină majoritatea de 61 de locuri, ţara fiind întotdeauna condusă de o coaliţie.
  • În Israel sunt 5.278.985 de alegători, care vor putea vota în 9.263 de secţii. La alegerile din 2006, aproximativ 63,2% dintre alegători au mers la vot, aceasta fiind cea mai scăzută prezenţă la urne din istoria ţării.
  • Ziua Alegerilor este o sărbătoare naţională în Israel.