Israel: tratament de șoc împotriva coronavirusului

O a treia carantină a fost instituită în Israel, în paralel cu o campanie intensă de vaccinare pentru persoanele în vârstă și din categoria de risc. Această dublă abordare ar putea permite țării să redeschidă economia, în siguranță de această dată, până la primăvară

Duminică seara, în Israel a fost instituit al treilea lockdown, din cauza creșterii constante a ratei de infectare. Potrivit Ministerului Sănătății, jumătate din populație trăiește în zona roșie sau în cea portocalie.

Pentru a treia oară, toate afacerile, magazinele, restaurantele și serviciile neesențiale vor fi închise. Călătoriile sunt limitate la 1 km în jurul reședinței. Invitarea oamenilor acasă este interzisă, iar adunările interioare sunt limitate la zece persoane, rugăciunile în sinagogi, moschei și biserici, locuri populare din Țara Sfântă, fiind și ele restricționate.

Diferența majoră față de cele două carantine precedente este că școlile primare rămân deschise și se desfășoară o adevărată bătălie ca și ciclul secundar să fie deschis cât de curând, având în vedere efectele psihologice de durată cauzate de izolarea socială a adolescenților.

Carantină votată pentru 15 zile

Mânia crește în rândul comercianților care au supraviețuit primelor două lockdownuri: 75.000 au intrat deja în faliment anul acesta. Costul săptămânal al izolării este estimat la 2,5 miliarde de șekeli (630 milioane de euro) de către Banca Israelului. Dar Asociația Industriașilor israelieni estimează că, de fapt, costul este de 7,7 miliarde de șekeli pe săptămână. Cu toate acestea, acest lockdown votat pentru 15 zile va fi probabil prelungit.

Cu doar o zi înainte de lockdown, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a postat un videoclip pe pagina sa de Facebook, unde a apărut zâmbitor și entuziast - trebuie remarcat faptul că se află deja în campanie electorală pentru alegerile din 23 martie. Pe o tablă mare, scrisese „Israelul - campion mondial în imunizare”.

Apoi scrie cifrele pe tablă: „În termen de o lună, 2,25 milioane de persoane vor fi deja vaccinate. Nu mai există așa ceva în lume. [...] Odată ce s-a încheiat /vaccinarea/, putem ieși din pandemie, putem redeschide economia și putem face lucruri pe care nicio altă țară din lume nu le poate face”. 

Premierul promovează acest al treilea lockdown, subliniind că, împreună cu valul masiv de vaccinare, acest lucru va permite Israelului "să fie prima țară din lume care iese din pandemie".

Este adevărat că țara are doar 9,2 milioane de locuitori, din care 2,3 milioane sub vârsta de 16 ani, și probabil aproape un milion de oameni deja imuni pentru că au avut virusul, chiar fără să știe asta. 

„Întreaga populație de peste 60 de ani și cei cu risc vor fi vaccinați în decurs de două luni [...] Deci nu vom mai avea cazuri severe de pacienți cu coronavirus, deoarece toți vor fi vaccinați. Nu mă îndoiesc că anul acesta vom putea sărbători Paștele (Pessah) în familie”, precizează dr. Jonathan Halévy, directorul spitalului Shaarei Tzedek din Ierusalim. 

Pessah, Paștele evreiesc, va avea loc pe 27 martie 2021. În primăvara lui 2020, Paștele a avut loc în cadru foarte restrâns.

Articol de Catherine Dupeyron (Ierusalim)

Traducerea: Ruxandra Lambru