Israel și învățămintele atentatelor din 11 septembrie. Financial Times

Israel și învățămintele atentatelor din 11 septembrie. Financial Times Sursa foto: Arhiva EVZ

Țara nu-și poate permite să greșească la fel de mult ca o superputere precum SUA.. „Chiar dacă resimți furia, nu te lăsa devorat de ea. După 9/11 noi, în SUA, eram furioși. Și chiar dacă am căutat și am reușit să facem dreptate, am făcut și greșeli.”

Israel și 11 septembrie. Este declarația făcută de Joe Biden cu ocazia recentei vizite în Israel. Însă președintele american nu a elaborat în public în privința greșelilor făcute de America. Așadar, care au fost ele?

Pe scurt, SUA au încercat să înfrângă „terorismul” prin mijloace militare convenționale. Au pornit în Afganistan și Irak războaie soldate cu sute de mii de morți. Dar, la peste 20 de ani după ce și-a lansat războiul contra terorii, America este probabil mai puțin puternică și mai puțin respectată în lume decât era în 2001. Și însăși societatea ei a fost rănită grav, scrie ft.com.

E Israelul în pericol să repete multe dintre aceste greșeli? Absolut. Însă Israelul nu își poate permite să facă greșeli atât de mari. America e cea mai mare economie a lumii. E protejată de două oceane și de o rețea globală de aliați și puteri dependente de ea. Israelul, din contră, e o țară mică situată într-o regiune ostilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Promisiunea Americii de a distruge Al-Qaeda și talibanii după 9/11

Dorința de a distruge organizația care ți-a măcelărit civilii e perfect naturală. Angajamentul Israelului de a nimici Hamas aduce puternic aminte de promisiunea Americii de a distruge Al-Qaeda și talibanii după 9/11.

SUA pot revendica un succes parțial în lupta directă cu Al-Qaeda. Osama bin Laden, conducătorul ei, a fost ucis în 2011 și organizația n-a mai reușit vreodată să orchestreze un atentat spectaculos pe teritoriul american. Însă islamismul e o ideologie, iar terorismul este o tactică.

În consecință, distrugerea unei organizații teroriste islamiste nu elimină și problema. Au apărut noi grupuri, precum ISIS. Europa, și în special Franța, a fost lovită grav de atacuri teroriste islamiste. Iar militanții jihadiști câștigă teren și în Africa.

Hamasul însuși aduce mai mult cu talibanii decât cu Al-Qaeda, întrucât este o autoritate care efectiv guvernează, care conduce un teritoriu clar definit de un număr de ani. Ceea ce ar trebui să constituie un avertisment, dat fiind că, la peste 20 de ani de la intrarea trupelor americane în Kabul, talibanii au revenit la conducerea Afganistanului.

Israel și 11 septembrie. Întotdeauna a existat un înlocuitor

Și Hamas și talibanii recurg la tactici teroriste. Însă adevărul incomod este acela că ele reprezintă concomitent și mișcări politico-sociale cu rădăcini adânci.

De câte ori au tot anunțat forțele aliate din Afganistan că l-au omorât pe cutare și cutare comandant taliban? Dar întotdeauna a existat un înlocuitor. Adevărul este că un război împotriva unui ocupant străin alimentează naționalismul și fanatismul pe care se bazează organizații precum talibanii și Hamas.

Cum talibanii au revenit la conducerea Afganistanului, cine poate exclude varianta că Hamas va mai conduce încă Fâșia Gaza peste 20 de ani, oricât de improbabil ar părea acum?

America nu a izbutit să găsească o soluție politică durabilă nici în Irak și nici în Afganistan

În ciuda victoriilor ei militare, America nu a izbutit să găsească o soluție politică durabilă nici în Irak și nici în Afganistan.

Tratându-i acum pe palestinieni ca pe o problemă pur de securitate, Israelul își pregătește terenul pentru a repeta aceeași greșeală. „Refacerea descurajării” nu va fi suficientă.

Război în Israel

Război în Israel. Sursa foto: Twitter

Mai devreme sau mai târziu Israelul și palestinienii trebuie să găsească o soluție politică durabilă, pentru că în caz contrar se va ridica o nouă generație de palestinieni dedicată luptei împotriva Israelului. Și totuși, guvernul israelian nu pare să aibă nici cea mai vagă idee cu privire la cine ori ce va guverna Fâșia - odată ce Hamas va fi fost, teoretic, distrusă. Nici una dintre opțiuni - Autoritatea Palestiniană, ocupație israeliană, misiune străină de menținere a păcii - nu pare viabilă.

Israel și 11 septembrie

Cabinetul Netanyahu a mai dezbătut și lansarea unui al doilea război - împotriva Hezbollahului din Liban, o forță mult mai puternică decât Hamas. Hezbollah însuși ar putea porni în ofensivă, fapt ce i-a determinat pe unii israelieni să ceară o lovitură preventivă. Această logică e similară cu o parte dintre argumentele care au determinat America să invadeze Irakul. După 9/11 apăruse opinia că e pur și simplu prea periculos să ignori o amenințare de securitate care pare iminentă. Dar mulți dintre cei care au votat pentru Războiul din Irak, inclusiv Biden, admit acum că a fost o greșeală.

Modul în care a fost purtat războiul contra terorii a fost totodată profund nociv pentru poziția Americii pe plan mondial. Moartea civililor uciși de drone, lagărul de la Guantánamo și tortura practicată de CIA (confirmată detaliat de un raport al Senatului SUA) au provocat daune durabile imaginii Americii.

Israel argumentează că mulți dintre cei care-i critică războiul din Fâșia Gaza sunt dezinformați, ipocriți sau antisemiți. Unii dintre cei mai feroce acuzatori ai Israelului sunt într-adevăr inamici periculoși ai înșiși ideii de stat evreiesc.

Israelul nu-și poate permite să ignore pur și simplu opinia internațională

Dar există deopotrivă și un grup numeros care pornește de pe o poziție de simpatie autentică pentru Israel - dar care vor fi înstrăinați dacă, de pildă, tăierea alimentării cu apă și energie a Fâșiei va duce la foamete ori epidemii; sau dacă israelienii vor aplatiza întregul teritoriu, așa cum rușii au distrus cândva Groznîi.

Israelul nu-și poate permite să ignore pur și simplu opinia internațională. Intrând acum într-o fază foarte periculoasă a istoriei sale, statul evreiesc are nevoie de tot sprijinul internațional pe care-l poate primi - militar, economic și diplomatic.

Un război contra terorii poate de asemenea să submineze societatea care îl poartă. Peste 30.000 de soldați americani au murit prin sinucidere după ce au luptat în Irak și Afganistan: de trei ori mai mulți decât au murit în luptă. Furia anti-elite și „carnagiul american” [expresie folosită de Trump referitor la declinul economic și agravarea criminalității - n.trad.] care au dus la ascensiunea lui Donald Trump în 2016 sunt strâns legate de distrugerile sociale provocate de războaiele purtate de SUA după 9/11.

Un război contra terorii poate solidariza o țară pe termen scurt, dar o poate sfâșia pe termen lung. Și aceasta este o lecție la care Israelul traumatizat trebuie să mediteze - înainte de a fi prea târziu. (Traducerea-Rador)