În mesajul postat de Guvernul israelian, în vizita efectuată în Israel de o delegaţie română (preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu), s-a convenit o ședință comună a Guvernelor din cele două ţări.

„În cadrul acestor întâlniri, premierul (Benjamin Netanyahu, n.red.) a discutat cu oaspeţii săi despre diferitele modalităţi de consolidare a relaţiilor dintre cele două ţări şi au convenit o reuniune comună a celor două guverne la Bucureşti în lunile următoare. Investitori şi reprezentanţi ai mediului de afaceri israelian vor participa de asemenea la această întâlnire pentru a aprofunda legăturile comerciale, tehnologice, de investiţii, în sectorul cibernetic şi al sănătăţii dintre Israel şi România'", se arată în mesajul executivului israelian. 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a efectuat, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel. Vizita a fost realizată în contextul în care Guvernul a adoptat, joia trecută, un document „clasificat” care prevede începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, un subiect fierbinte în diplomația mondială. Palatul Cotroceni vorbește despre o posibilă „încălcare a dreptului internațional” în acest caz.

Bucureștiul tace

Guvernul de la București a trimis o serie de comunicate de presă legate de vizita premierului în Israel, comunicate din care lipsește informația ședinței comune de Guverne. De asemenea, în comunicatele de presă ale Guvernului au fost anunțate doar discuțiile lui Dăncilă cu președintele israelian, cu liderul opoziției din Israel, și cu Prea Fericitul Teophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Guvernul nu a transmis niciun comunicat de presă legat de discuțiile dintre Dăncilă și omologul ei, premierul Benjamin Netanyahu, cel care a invitat-o în Israel.

„Delegația română aflată în vizită oficială în Israel, din care fac parte președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, a fost primită astăzi de către președintele Statului Israel, Reuven Rivlin. În cadrul discuțiilor purtate cu acest prilej au fost evocate legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări, consolidate pe parcursul a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. A fost evidențiat, totodată, nivelul excelent atins, în prezent, în cadrul cooperării dintre România și Statul Israel. Oficialii români au arătat că aprofundarea cooperării cu Israelul constituie o prioritate a țării noastre și au reiterat dorința de a se realiza noi pași spre o dimensiune strategică a relației româno-israeliene. Situația de securitate din regiune a ocupat un loc important pe agenda discuțiilor, realizându-se un schimb substanțial de opinii cu privire la conflictul din Siria, evoluțiile din dosarul nuclear iranian, situația din Golful Persic și lupta împotriva terorismului. Președintele Camerei Deputaților a vorbit despre accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim. Președintele Statului Israel a salutat această decizie. În context, prim-ministrul român a informat partea israeliană că Guvernul a propus viitorul ambasador al României în Statul Israel, decizia de numire a acestuia aparținând președintelui. O temă specială pe agenda întrevederii a fost evidențierea rolului comunității israelienilor originari din România la edificarea Statului Israel modern, precum și la consolidarea relațiilor între cele două state", a anunțat Guvernul după întâlnirea cu președintele Israelului.

Dragnea povestește întâlnirea sa

Dacă Guvernul nu a anunțat oficial ce a discutat premierul Dăncilă cu Netanyahu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD), a trimis un comunicat de presă în acest sens, după întrevederea sa cu premierul israelian:

„Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a avut joi, 26 aprilie, o întrevedere cu domnul Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Statul Israel. Discuțiile dintre președintele Camerei Deputaților și premierul israelian s-au axat pe evaluarea stadiului relațiilor bilaterale româno-israeliene în contextul aniversării a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, accentul fiind pus pe identificarea de noi oportunități de valorificare suplimentară a cooperării în domenii de interes comun. O atenție particulară a fost acordată domeniului militar și discuțiilor pe teme strategice. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost reafirmat interesul pentru întărirea cooperării în domeniului noilor tehnologii, cu accent pe sectorul de securitate cibernetică . Relocarea ambasadei României la Ierusalim s-a aflat, de asemenea, pe agenda de discuții. În acest context, premierul israelian a salutat lansarea, de către coaliția aflată la guvernare în România, a dezbaterilor interne pe această temă. Un alt subiect abordat în cursul convorbirilor a fost legat de dialogul inter-parlamentar structurat (P2P) între România și Israel, în cursul anului 2018 urmând să aibă loc mai multe contacte la nivel de delegații parlamentare și între diferite comisii ale Parlamentelor din cele două state. Cei doi oficiali s-au referit, de asemenea, la aportul valoros adus relației bilaterale de către comunitatea israelienilor originari din România și comunitatea românilor din Israel. În acest context, președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a reiterat angajamentul României pentru sancționarea tuturor formelor de antisemitism și de negare a Holocaustului"