Războiul pentru Ierusalim. Iohannis, pus de Guvern să aleagă între Washington și Bruxelles

Războiul pentru Ierusalim. Iohannis, pus de Guvern să aleagă între Washington și Bruxelles

Guvernul a adoptat, joia trecută, un document „clasificat” care prevede începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, un subiect fierbinte în diplomația mondială. Palatul Cotroceni vorbește despre o posibilă „încălcare a dreptului internațional” în acest caz.

Statutul juridic al orașului Ierusalim face obiectul unor divergențe vechi de peste 70 de ani între palestinieni (arabi) și israelieni (evrei). După înființarea statului Israel în 1948, evreii au anexat în 1967 partea de Est a Ierusalimului și au decretat orașul drept capitala lor. Comunitatea internațională a evitat să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului și a optat să-și păstreze ambasadele în Tel Aviv.

Punct de cotitură

Hotărârea Guvernului de la București vine după o decizie istorică în materie de politică externă a Statelor Unite ale Americii. Americanii au adoptat în Congresul SUA din 1995 un document intitulat „Jerusalem Embassy Act”, potrivit căruia ambasada SUA în Israel va fi mutată în Ierusalim. Toți președinții americani au amânat, însă, implementarea deciziei. Pe 6 decembrie 2017, președintele american Donald Trump a rupt tradiția predecesorilor săi și a anunțat că SUA își vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ne puteți urmări și pe Google News

România se abține

Anunțul lui Trump a făcut înconjurul planetei și pe 21 decembrie 2017 Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluţie prin care condamnă decizia americanilor. Dintre cele 193 de ţări membre ONU, 128 au votat Rezoluţia, 9 țări au susținut SUA, 35 de țări s-au abținut și 21 de țări nu au participat la vot. Au votat cu SUA și Israel statele Guatemala, Honduras, Togo, Micronezia, Nauru, Palaos şi Insulele Marshall. România s-a abținut de la vot, alături de țări precum Cehia, Ungaria, Polonia, Letonia, Argentina, Mexic, Canada, Australia, Paraguay și Filipine.

În absența ministrului de Externe

Premierul Viorica Dăncilă a asigurat, vinerea trecută, că Memorandumul reprezintă doar „lansarea unei platforme de discuție” în acest sens, adică începutul unei consultări. „Nu este o decizie, deci nu am încălcat niciun tratat internaţional”, a spus Dăncilă. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a lipsit din ședința de Guvern în care s-a adoptat Memorandumul catalogat de liderul PSD Liviu Dragnea ca având „o valoare simbolică uriaşă”. Documentul a fost prezentat sumar în ședința de Guvern de secretarul de stat George Ciamba. Surse guvernamentale au spus, ieri, EVZ, că premierul Viorica Dăncilă își pregătește „în perioada imediat următoare” o vizită oficială în Israel, poate chiar în această săptămână.

 

Iohannis acuză indirect

SUA Președintele Klaus Iohannis a transmis printr-un comunicat de presă că nu a fost „informat sau consultat” cu privire la intenția Guvernului deși șeful statului are ultimul cuvânt de spus în materia politicii externe și a apreciat că mutarea ambasadei României la Ierusalim „ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant”.

„Administrația Prezidențială reamin tește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant”, se arată în comunicat. Dăncilă a asigurat că Guvernul urmeză să se consulte și cu Iohannis.

 

Între marile puteri

După anunțul lui Trump, Guatemala şi Honduras au anunțat și ele că- și vor muta ambasadele în Ierusalim. România ar putea deveni a patra ţară din lume care îşi mută ambasada la Ierusalim, și prima din Uniunea Europeană care ia o decizie în acest sens. România se află la granița dintre opțiunea pro-Israel a Statelor Unite ale Americii, principalul partener strategic al României, și opțiunea majorității statelor din UE din care România face parte, de a-și păstra ambasadele în Tel Aviv.

 

Miză financiară

Donald Trump a amenințat, înaintea votului de la ONU, cu reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care vor vota Rezoluția. „Iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult”, a spus Trump. La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat săptămâna trecută că primele 10 țări state care-și vor muta ambasadele în Ierusalim vor „benficia de un tratament preferențial”.