Sute de mii de israelieni au luat parte la ceea ce unii numesc cel mai mare protest din istoria țării.
Protestele împotriva planurilor guvernamentale de revizuire radicală a sistemului judiciar se desfășoară de 10 săptămâni.
Un număr record de demonstranți au ieșit în orașe precum Haifa, în timp ce în Tel Aviv se crede că aproximativ 200.000 de persoane au ieșit în stradă.
Peste 300.000 de israelieni s-au adunat sâmbătă seara în întreaga țară, în cea de-a zecea săptămână consecutivă de demonstrații împotriva eforturilor guvernului de a revizui radical sistemul judiciar. Organizatorii au afirmat că aproximativ o jumătate de milion de persoane au participat la proteste la nivel național. Presa a estimat că au fost cel puțin 200.000 numai în Tel Aviv.
Organizatorii susțin că o jumătate de milion de persoane participă la protestele săptămânale și plănuiesc o "zi de rezistență” joi, scrie BBC. Ziua în care coaliția condusă de Bibi Netanyahu a programat să treacă proiecte de lege controversate prin Knesset.
Guvernul lui Benjamin Netanyahu spune că schimbările planificate sunt bune
Guvernul a rămas ferm în fața revoltei, susținând că protestele sunt alimentate de adversarii politici. Criticii spun că reformele planificate, care au trecut deja prin parlament, vor politiza sistemul judiciar și ar putea duce la un guvern autoritar. Netanyahu afirmă că reformele sunt menite să împiedice instanțele să-și depășească puterile și că au fost votate de populația israeliană la ultimele alegeri.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat mulțimii din orașul Be'er Sheva din sudul țării că țara se confruntă cu "cea mai mare criză din istoria sa". "Un val de terorism ne lovește, economia noastră se prăbușește, banii fug din țară. Iranul tocmai a semnat ieri un nou acord cu Arabia Saudită. Dar singurul lucru de care se preocupă acest guvern este zdrobirea democrației israeliene", a spus el.
Tamir Guytsabry, un protestatar din Tel Aviv, a declarat pentru Reuters: "Nu este o reformă judiciară. Este o revoluție care [face] ca Israelul să treacă la o dictatură totală, iar eu vreau ca Israelul să rămână o democrație pentru copiii mei."
Revoltă în rândul rezerviștilor
Reformele au ca scop să ofere guvernului ales o influență decisivă asupra alegerii judecătorilor și să limiteze capacitatea Curții Supreme de a se pronunța împotriva executivului sau de a anula legislația, consideră protestatarii. Această problemă a provocat diviziuni profunde în societatea israeliană și, în mod semnificativ, rezerviștii - coloana vertebrală a armatei israeliene - au amenințat că vor refuza să se prezinte la o eventuală convocare ca o modalitate de a-și arăta opoziția.
Luni, într-o mișcare fără precedent, zeci de piloți de vânătoare în rezervă dintr-o escadrilă de elită a Forțelor Aeriene israeliene au declarat că nu se vor prezenta la antrenament. Ulterior, aceștia au revenit asupra declarației și au fost de acord să participe și să poarte discuții cu comandanții lor.
Joi, protestatarii au blocat drumurile și au încercat să-l împiedice pe Bibi Netanyahu să părăsească țara cu avionul. Ulterior, acesta a decolat spre Roma.