Premierul conservator olandez Mark Rutte și partidul său, Partidul Popular al Libertății și Democrației (VVC) este pe un loc fruntaș în sondaje. „Suntem numărul unu în sondaje, dar avem Partidul Libertății chiar în urma noastră, iar Geert Wilders ar putea deveni numărul unu, așa că cred că acestea sunt vești proaste. Voi lupta cât voi putea ca partidul meu să iasă pe primul loc”, a spus Rutte.

Într-un sondaj publicat ieri, VVD are 17%, iar PVV (partidul lui Wilders) 14%, urmat de formațiunea D66 cu 12& și Sp (de stânga) cu 11%, CDA (populari) cu 10%, GL (Verzii): 10%.

Geert Wilders este liderul Partidului Libertății (PVV), formațiune anti-Islam, anti-UE, care vrea să părăsească Uniunea Europeană și zona euro. Vrea să închidă granița pentru toți refugiații, să închidă moscheele și să interzică și Coranul. „Corenul, serios, de pildă, dacă ne uităm la anti-semitism, Coranul are mai mult anti-semitism decât Mein Kampf, cartea unei alte ideolgii violente totalitare”, a spus politicianul olandez pentru Euronews. „Așa că eu aș opta să nu aveam deloc Coran, având în vedere că noi, aici în Olanda, am scos în afara legii Mein Kampf”.

„Cred că Isșamul și Coranul pot fi camuflate sub forma religiei. Au o carte sfânta, un templu, imami, dar în realitate este mai degrabăp ideologie decât religie”, a spus Geert.

În ultimele săptămâni, însă, PVV a scăzut de la 22% la 14%.

Ce a mai declarat liderul olandez pentru Euronews? „Copiii mici din Olanda – la finalul zilei, vreți să se integreze, să aibă prieteni olandezi, o viață normală în societate – atunci ar trebui să poată merge la școli islamice și să fie educați cu intolenrață, în ură și violență. Cred că drepturile constituționale nu ar trebui garantate pentru ceva care este o ideologie, nu o religie”, a mai spus el.  

Sondajele arată că PVV ar putea obține între 29-35 de locuri în Parlament, adică să dubleze numărul de mandate față de perioada actuală.

Circa 5% din populația Olandei este musulmană. Olandezii erau recunoscuți pentru toleranță multiculturală, dar imigrația a ajuns în centrul atenției în campania electorală.

„Personal nu mă tem pentru mine, ci pentru alții, pentru că ura pe care Wilders o răspândește poate face ca oamenii să fie orbi și surzi și să nu-i asculte pe cei din jur, ceea ce divide societatea”, a spus Dounia Jari, musulmancă olandeză.

Algerile din Olanda sunt primele care se desfășoară în acest an. La fel ca în această țară, și în Germania și Franța, partidele populiste și naționaliste, eurosceptice stau foarte bine în sondajele de opinie.