Evenimentul Zilei > International > ISLAMISTUL care a OMORÂT 8 oameni la NEW YORK “s-a simţit foarte bine” în timpul atentatului. Răspunde doar în faţa lui ALLAH
ISLAMISTUL care a OMORÂT 8 oameni la NEW YORK “s-a simţit foarte bine” în timpul atentatului. Răspunde doar în faţa lui ALLAH

ISLAMISTUL care a OMORÂT 8 oameni la NEW YORK “s-a simţit foarte bine” în timpul atentatului. Răspunde doar în faţa lui ALLAH

Iei viaţa a opt oameni şi nu ai nicio remuşcare. Nu te afectează procesul şi părerile unui judecător pentru că tu răspunzi doar în faţa lui Allah. Nu, nu este un scenariu despre un film cu nebuni, ci transpunerea în viaţa reală a extremismului religios. De data aceasta este vorba despre Sayfullo Saipov, un bărbat în vârstă de 30 de ani din Uzbekistan, care în octombrie anul trecut a omorât opt oameni în Manhattan, New York.
Sayfullo Saipov a solicitat prin intermediul avocaților săi să se adreseze judecătorului federal districtual, Vernon S. Broderick, cererea lui a fost acordată și a vorbit prin intermediul traducătorilor, a raportat New York Times.
Saipov a declarat instanței că toate judecățile făcute acolo nu erau "importante" pentru el, deoarece acestea nu erau "judecățile lui Allah".
El a mai spus că statul islamic "luptă pentru a impune Sharia pe pământ". Acest lucru este în contrast cu lupta pentru petrol sau teren, a spus el.
De-a lungul declarațiilor lui Saipov, procurorii au cerut judecătorului să-i reamintească lui Saipov că are dreptul de a rămâne tăcut. De asemenea, procurorii i-a spus judecătorului că Saipov se află sub izolare în timpul arestului "în special pentru a limita capacitatea sa de a discuta despre propaganda teroristă”. 
Judecătorul i-a spus lui Saipov că tot ce a spus el în instanță ar putea fi folosit împotriva lui, la care bărbatul a răspuns: “Te înțeleg, dar nu mă îngrijorează deloc”.
Judecătorul i-a spus, de asemenea, lui Saipov că va fi obligat să vorbească prin intermediul avocaților săi în viitor, dar că ar putea cere în timpul procesului să depună mărturie dacă dorește să facă acest lucru.

Saipov a fost arestat după ce, în data de 31 octombrie 2017, a lovit cu o maşină mai mulţi oameni care se plimbau cu biciletele, omorând opt persoane.   
Dintre cele opt persoane ucise, cinci erau prieteni din Argentina care sărbătoreau o reuniune de 30 de ani de la absolvirea liceului. New-york-ezii Nicholas Cleves, 23 de ani, şi Darren Drake, de 32 de ani, și turistul belgian Ann-Laure Decadt, în vârstă de 31 de ani, au fost, de asemenea, uciși în atac
Doisprezece alte persoane au fost rănite, făcându-l cel mai sângeros atac până în prezent în New York de la atacurile din 11 septembrie 2001.
Autoritățile au declarat că Saipov a făcut declarații aproape imediat după arestarea sa despre loialitatea față de ISIS. El le-a spus anchetatorilor că "s-a simțit bine" în timpul antentatului.
Saipov a fost împușcat în abdomen de către un ofițer de poliție după ce a intrat cu camionul pe care îl conducea într-un autobuz şcolar. Rana lui a fost minoră şi a fost transferată la o unitate de închisori din Manhattan, două zile mai târziu.
Saipov a declarat anchetatorilor că a fost inspirat să efectueze atacul după ce a vizionat un videoclip al liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, care a pus sub semnul întrebării "ce au făcut musulmanii din Statele Unite și din alte părți pentru a răspunde la uciderea musulmanilor din Irak".
Dovezi împotriva lui includ ceea ce a fost găsit pe două dintre telefoanele sale. Anchetatorii au spus că un telefon conținea 90 de videoclipuri propagandistice ale statului islamic, inclusiv unul de decapitare și cu un tanc care rulează peste un prizonier. Pe celălalt telefon, anchetatorii au găsit pagini de internet de unde se putea închiria camioane. 
Teroristul a ajuns în SUA, legal, în 2010 din Uzbekistan, unde oficialii spun că nu are nici o istorie de probleme cu legea.Mai întâi a locuit în Ohio, unde era un șofer de camioane, apoi în Florida. Înainte de atac locuia în New Jersey împreună cu soția și copiii și a lucrat ca șofer Uber.
Avocatul apărării lui Saipov a cerut procurorilor să accepte o pledoarie de vinovăție din partea pârâtului, care ar duce la o pedeapsă pe viață.
Cu toate acestea, până în septembrie, statul va decide dacă va cere pedeapsa cu moartea împotriva lui Saipov. Apărarea a afirmat că, dacă se dorește pedeapsa cu moartea, va avea nevoie de timp suplimentar pentru a pregăti argumente juridice.
Data procesului a fost stabilită pentru 7 octombrie 2019.