ISIS nu a ales întîmplător locul atentatului. Las Ramblas, BIJUTERIA Barcelonei - Galerie FOTO

ISIS nu a ales întîmplător locul atentatului. Las Ramblas, BIJUTERIA Barcelonei -  Galerie FOTO

Las Ramblas, locul ales de teroriștii ISIS pentru a-și pune, din nou, amprenta pe psihicul europenilor, nu este un loc ales întîmplător.

Istoria și importanța locului este imensă. Și nu doar pentru spanioli. Cei cîțiva kilometri pătrați de clădiri, alei și peisaje sunt plini de istorie și povești senzaționale.

Din Piaţa Catalunya şi până la malul Mediteranei, linia dreaptă a bulevardului Las Ramblas croieşte drum liber prin inima oraşului Barcelona. O arteră pe care catalanii au decis să așeze statuia lui Columb chiar acolo unde Las Ramblas ajunge în port, ca să le amintească localnicilor și vizitatorilor permanent de spiritul cutezător al acestei metropole.

Dacă Parisul are celebrul Champs-Élysées sau New York-ul se mândreşte cu Wall Street-ul, aşa Barcelona aduce Las Ramblas, pe cei 1,2 kilometri, bucurie și o stare sufletească unică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Las Ramblas rămâne bulevardul preferat al turiştilor, în ciuda arterelor spectaculoase și al clădirilor impozante pe care le are Barcelona. Un aer de vacanţă pluteşte printre frunzele copacilor înalţi şi peste scuarul animat, bucurând inimile trecătorilor.

Istoria spune că, pe timpul când Barcelona era un oraş medieval înconjurat de ziduri, un pârâu cu apă tulbure săpase în apropiere un vad puţin adânc. În limba arabă, raml înseamnă albia râului, iar în spaniolă a ajuns rambla, care se traduce prin bulevard. Însă acest substantiv e pus la plural fiindcă Las Ramblas se compune de fapt din cinci părţi: La Rambla de Canaletes, La Rambla dels Estudis, La Rambla de Sant Josep, La Rambla dels Caputxins şi La Rambla de Santa Mónica.

După ce pârâul a fost asanat, la sfârşitul anilor 1700 s-a ridicat o mânăstire, apoi tot mai multe locuinţe s-au construit pe noua stradă a Barcelonei. Aspectul edificiilor de pe Las Ramblas a rămas la fel de distins şi în ziua de azi, fiindcă renovările şi restaurările au conferit faţadelor înalte decoruri arhitecturale pe cât de diverse, pe atât de armonioase şi frumoase.

Din Piaţa Catalunya, trecerile de pietoni te aduc pe La Rambla de Canaletes, ce şi-a luat numele de la o mică fântână, numită încă din secolul XIX Canaleta. Pe atunci, barcelonezii erau “cei care beau apă din Canaletes” (în portugheză, canaletes se traduce prin conducte). Legenda asupra acestui loc este pe măsura senzației pe care o oferă locul: se spune că cine ia o înghiţitură din apa acestei fântâni se va întoarce, cândva, în oraş.

Plaça de la Boqueria are pavajul sub forma unui mozaic realizat de Joan Miró, unul dintre marii artişti catalani. Acest decor al scuarului pregăteşte trecătorii pentru următoarele două rambla, a căror atmosferă specială se naşte din îmbinarea artei cu bucuriile mărunte ale zilelor senine din Barcelona.