Din analiza mesajelor pe Twitter și a înregistrărilor video postate de combatanții ISIS, cercetătorii grupului IHS Conflict Monitor de la Londra au descifrat strategia militară a organizației jihadiste.
Membrii IHS au compilat și geolocalizat conturile de Twitter și YouTube ale membrilor cunoscuți ai ISIS, în perioada martie-mai, , dar și pe cele ale militanților opoziției și ale surselor guvernamentale.
În total, au fost analizate 4000 de postări pentru crearea unui tablou geografic al atrocităților grupării, al asasinatelor și atacurilor cu bombă.
Concluzia: jihadiștii își împing forțele spre Bagdad și Damasc, potrivit acestei analize a IHS, intrată în posesia AFP.
Firas Abi-Ali, șeful departamentului pentru Orientul Mijlociu al IHS, explică:
„În Siria, Statul Islamic se concentrează de acum asupra guvernului sirian slăbit, chiar cu riscul de a pierde teritorii în favoarea kurzilor din nord. Constatăm că puterea operativă a grupării se extinde dincolo de limitele teritoriilor ocupate. Este un proiect în continuă expansiune.”
Analiza datelor arată că, pe linia frontului din nord, combatanții ISIS încearcă în primul rând să mențină forțele kurde la distanță, mai degrabă decât să le atace și să se expun loviturilor aeriene ale coaliției internaționale, așa cum a fost cazul la Kobani, orașul sirian kurd, teatrul unor lupte care au durat patru luni în 2014.
Richard Jackson, directorul-adjunct al departamentului pentru violență politică din IHS, comentează:
„Nici kurzii, nici Statul Islamic nu sunt interesați de o schimbare a liniei frontului.”
Totuși, o excepție notabilă este bătălia de la Tall Abyad, un oraș sirian strategic la frontiera turcă, ocupat de teroriști, împotriva căruia forțele kurde au lansat o ofensivă, cu sprijinul forțelor aeriene ale coaliției anti-ISIS. Tall Abyad a fost cucerit de kurzi pe 16 iunie, cea mai importantă înfrângere a ISIS în Siria, unde jihadiștii controlează aproape jumătate din teritoriu.
Într-adevăr, orașul era unul dintre cele două puncte de trecere informale spre și dinspre Turcia, prin care teroriștii tranzitau arme și combatanți.
Richard Jackson este convins că ISIS va continua să se îndrepte spre bastioanele guvernamentale irakian și sirian:
„Nu sunt suficient de puternici să cucerească Damascul (...) dar vor încerca să înainteze pe direcția Damasc - Homs.”
Scopul înaintării va fi să taie legăturile regimului lui Bashar Al-Assad cu fieful din Lattaquié, de la malul Mediteranei. „Damascul este important, însă Lattaquié constituie inima” comunității alauite, aflate la putere în Siria, crede Jackson.
Cercetătorii de la IHS și-au început proiectul în ianuarie, încercând mai întâi să determine sursele cele mai fiabile printre miriadele de mesaje de pe Twitter și filmele având ca subiect războaiele din Siria și Irak.
Abi-Ali explică:
„În conflictul sirian am văzut grupuri care își exagerează activitatea pentru a-și spori credibilitatea. Au fost foarte multe afirmații fără legătură cu realitatea.”
Jihadiștii nu au făcut prea mari eforturi pentru a-și camufla strategia. Cercetătorul de la IHS apreciază:
„Se bazează pe marea lor mobilitate, se mișcă între diferitele linii ale frontului rapid și eficient, așa că nu își fac griji că vor fi descoperiți.”
În Irak, unde forțele de securitate au fost puse nu o dată în derută și unde guvernul premierului Haidar Al-Abadi rămâne slăbit, obiectivul ISIS este Bagdadul.
Circa 70 de atacuri cu explozibili artizanali și 3 atentate sinucigașe cu bombe au fost înregistrate în capitala Irakului între februarie și aprilie, potrivit raportului IHS.
„Scopul lor este să mineze voința de a combate inamicul”, spune Abi-Ali, care amintește că numeroși comandați ISIS sunt foști membri ai serviciilor de informații ale lui Saddam Hussein, maeștri în tehnicile de infiltrare în orașe, sate și triburi.
Richard Jackson conchide:
„Au celule adormite foarte bine structurate. Vorbesc împotriva ISIS pentru a vedea cine și cum reacționează. Dezbină pentru a cuceri.”