La Raqqa, capitala istorică a Statului Islamic din Siria, au rămas asediaţi ultimii jihadişti străini, mai ales francezi, dar ar putea fi şi voluntari ai războiului sfânt sosiţi din Italia. Ultimele informaţii spun că mulţi jihadişti periculoşi, care au supravieţuit, încearcă să ajungă în Europa cu ajutorul bărcilor şi navelor de mici dimensiuni, strecuraţi printre migranţi obişnuiţi.
Main, soţia siriană a unui foreign fighter marocan, care în vară s-a predat forţelor curde, a dezvăluit că potrivit soţului ei, în prima linie erau între 10 şi 15 mujahedini sosiţi din Italia. Se calculează că pe frontul stegurilor negre, în principal în Siria şi Irak, au sosit de-a lungul anilor între 30 şi 40.000 de voluntari jihadişti.
Americanii susţin că mai mult de 20.000 au fost ucişi. 30-40% dintre supravieţuitori ajunşi din Europa s-ar fi întors pe vechiul continent. Mulţi sunt monitorizaţi sau susţin că au abandonat lupta armată, dar în realitate există temerea că unii au avut de mult timp ordin să se reîntoarcă pentru a crea noi celule sau să înroleze noi adepţi pentru posibile atentate.
Nu e un secret că neînduplecaţii Califatului sunt chiar combatanţi srtrăini. La Raqqa rămân asediaţi în centrul oraşului între 200 şi 300 de mujahedini. Forţele democratice siriene din baza curdă care asediază de 4 luni ultima ''capitală'' a Statului Islamic au declarat: ''Au rămas combatanţii străini, care refuză să capituleze şi nu vor să plece''. Combatanţii anti ISIS care se bucură de sprijin american au lansat asaltul final: ''Bătălia va continua până când întregul oraş va fi curat'', a anunţat Talal Selo, purtătorul de cuvânt al Forţelor democratice siriene. Eliberarea oraşului ar trebui să fie o chestiune de ore. Ceea ce ar putea întârzia victoria ar fi folosirea de scuturi umane.
Şeful neînduplecaţilor din Raqqa este belgianul-francez Oussama Atar considerat creierul atacurilor teroriste de la Paris din 2015 şi Bruxelles în 2016.
''Dacă jihadiştii vor muri în aceste lupte spun că ar fi cu atât mai bine, fiindcă altfel pot cădea în mâinile forţelor siriene şi vor depinde de jurisdicţia siriană'', a declarat fără echivoc ministrul Apărării francez, Florence Parly.
"Revenirea în Europa a teroriştilor jihadişti va fi dificilă, fiindcă 15 ţări europene au eliminat cetăţenia miliţienilor ISIS care aveau una dublă. Numai în Anglia s-a retras cetăţenia a 150 de jihadişrti, titrează Il Giornale. În acest moment, după atâtea înfrângeri, aceştia sunt dispersaţi în diferite ţări, iar obiectivul lor este regruparea în Libia, de folosit ca o trambulină de lansare spre Tunisia şi Maroc, de unde s-au înrolat de-a lungul anilor mii de foreign fighters".