ISIS „a luat cu asalt orașul istoric Nimrud” din nordul Irakului și „a început să o distrugă cu buldozerele”, a declarat ministrul irakian al Turismului și Antichităților.
După cele 8000 de cărți și manuscrise rare arse, după statuile și operele de artă antice distruse cu barosul, teroriștii de la ISIS își continuă acțiunile prin care vor să șteargă urmele istoriei de pe fața Pământului.
Jihadiștii s-au lansat joi 5 martie într-o nouă operațiune: distrugerea cu buldozerele a orașului antic Nimrud, o bijuterie arhitectonică din nordul Irakului.
ISIS „a luat cu asalt orașul istoric Nimrud” din nordul Irakului și „a început să o distrugă cu buldozerele”, a scris ministrul irakian al Turismului și Antichităților pe Facebook.
Un oficial al Departamentului Antichități a confirmat informația pentru AFP. „Până în prezent nu am putut aprecia amploarea distrugerilor”, a declarat oficialul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Nimrud, o cetate asiriană fondată în secolul al XIII-lea î.Hr., este situat pe malurile Tigrului, la circa 30 de kilometri de Mosul, marele oraș din nordul Irakului controlat în totalitate de ISIS.
Joia trecută, grupul terorist a difuzat un film de propagandă în care se pot vedea jihadiști făcând bucățele cu barosul sculpturi pre-islamice în muzeul Ninive din Mosul. Printre operele distruse s-a numărat și un uriaș taur înaripat asirian de la poarta Nergal.
Pentru ISIS, statui, morminte sau alte reprezentări „favorizează idolatria” și trebuie deci nimicite.
„Credincioși musulmani, aceste sculpturi din spatele meu sunt idoli pentru popoarele de odinioară care le adorau în loc să-l adore pe Allah”, declara cu fața spre cameră un jihadist, făcând o paralelă cu distrugerea de către profetul Mahomed a statuilor de idoli din Mecca.
După distrugerile din Mosul, teroriștii îi avertizaseră pe paznicii muzeului că Nimrud va fi următoarea lor țintă.
Abdelamir Hamdani, un arheolog irakian de la Universitatea Stony Brook din New York, și-a exprimat îngrijorarea într-o declarație pentru AFP:
„Este una dintre cele mai importante așezări asiriene, se găsesc aici basoreliefuri și tauri înaripați. Ar fi un adevărat dezastru.”
Distrugerea comorilor din Mosul a fost condamnată de comunitatea internațională, iar directoarea generală UNESCO, Irina Bokova, a cerut Curții Penale Internaționale să se sesizeze.
„Mă tem să nu se gândească și la alte distrugeri”, declara Ihsan Fethi, un specialist în patrimoniul irakian din Iordania.
„Sunt capabili de orice, sunt capabili să spună că templele din Hatra sunt păgâne și să le arunce în aer.”
Hatra este o altă bijuterie arhitectonică la sud de Mosul, înscrisă în patrimoniul UNESCO.
A proteja asemenea situri, precum Nimrud, Hatra, sau altele asemenea din teritoriile cucerite de ISIS, pare însă o misiune imposibilă, apreciază Munir Buchnaki, director al centrului regional arab pentru patrimoniul mondial, cu sediul în Bahrein:
„Dacă nu ai oameni în teren este foarte greu, ba mai mult, riști să contribui la distrugeri.”