ISIS crapă pe dinăuntru: JIHADUL face IMPLOZIE

ISIS crapă pe dinăuntru: JIHADUL face IMPLOZIE

În ciuda propagandei sale deșănțate, a sălbăticiei ostentative și a noilor aliați, ISIS se confruntă cu probleme serioase venite din interior. Poate fi acesta începutul declinului? O analiză a lui Michel Colomès pentru Le Point.

Aderarea la ISIS a sângeroasei organizații teroriste africane Boko Haram, după afilierea altor grupări din Siria și Yemen, ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Paradoxal, însă, tocmai în momentul în care Califatul lui El-Bagdadi pare să-și extindă dominația malefică tot mai departe în lumea musulmană, cercetători francezi și americani, bazându-se pe informările credibile ale unor martori din Siria, Irak și Liban, deslușesc semne ce anunță mari dificultăți pentru ISIS. Și care par a fi primele fisuri în aura de invincibilitate pe care grupul jihadist și-a creat-o.

În mod straniu, problemele ISIS sunt mai puțin consecința loviturilor aeriene date de coaliția internațională, care se află la originea unor importante înfrângeri, cum ar fi pierderea orașului Kobane sau ofensiva care se se desfășoară acum asupra Tikritului.

Fisurile au apărut mai ales din interior: tensiuni din ce în ce mai mari între recruții străini și luptătorii locali și dificultatea de a găsi noi voluntari în teritoriile cucerite pentru a merge pe front.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mare forță a armatei jihadiste, dar și cea mai mare slăbiciune a ei, o reprezintă voluntarii străini. Chiar dacă majoritatea acestora s-au înrolat din fanatism religios, liderii ISIS sunt obligați, dacă vor ca aceștia să continue a fi vârful de lance al organizației (dar și carnea de tun) să-i menajeze. Să le ofere condiții de viață mai bună decât răcanilor locali: solde mai mari, locuințe decente, hrană abundentă, condiții de odihnă.

Însă toate aceste privilegii creează resentimente puternice în rândurile recruților locali. Cu atât mai mult cu cât majoritatea luptătorilor străini sunt cazați în orașele unde coaliția internațională se abține să lovească pentru a evita victimele colaterale în rândurile civililor.

Incidente violente au avut loc în aceste orașe sau în localitățile din apropierea frontierei dintre Siria și Irak între luptătorii străini și localnicii sirieni, mai ales în orașul Abu Kamal. Altele s-au înregistrat la Ramadi, unde luptătorii ceceni s-au ciocnit cu irakienii din ISIS.

Aceste tensiuni au loc pe fondul creșterii numărului de dezertări în rândurile mercenarilor străini. Întâi, pentru că războiul a devenit mai greu decât la început, și, în al doilea rând, pentru că unii dintre ei, mai puțin fanatizați decât teribilul Jihadi John, călăul britanic, nu mai vor să fie parte la asemenea orori.

În asemenea cazuri, pedepsele aplicate de garda de fideli a lui El-Bagdadi sunt nemiloase: între 30 și 40 de cadavre sugrumate, dintre care multe de origine asiatică, au fost descoperite în regiunea Raqqa.

În sfârșit, o altă mare dificultate cu care se confruntă ISIS este de a ține sub control un teritoriu care nu a încetat să crească. A cuceri este una. A administra, a instaura o ordine nemiloasă, este alta. Pentru asta este nevoie de bărbați. De mulți bărbați. Or, recruților locali nu doar că le repugnă să lupte sub bombele americane alături de jihadiști, dar se tem și de ce li s-ar putea întâmpla în cazul unei înfrângeri a Califatului.

Este o situație pe care,a cum șase luni, o prezicea Nicolas Israel, specialist în antropologia conflictelor și consilier al Ministerului francez al Apărării. Pe 29 septembrie, el explica pentru Europe 1, că triburile care au mers alături de ISIS vor abandona, deoarece obiectivul lor a fost atins: răsturnarea guvernului șiit Maliki, susținut cu stângăcie de americani. Fără aceste triburi, spunea expertul, Califatul nu poate supraviețui pentru că dispune de sufiecienți oameni.

Însă, a cânta prohodul ISIS este prematur. Teroriștii controlează o putere uriașă alimentată de petrolul extras din teritoriile ocupate.