ISIS are capacitatea de a introduce bombe în telefoane pentru a le detona în avion

ISIS are capacitatea de a introduce bombe în telefoane pentru a le detona în avion

Serviciile secrete britanice sunt în alertă maximă, în urma unor informații că ISIS poate păcăli dispozitivele de securitate de pe aeroporturi

Aeroporturile britanice au primit indi cații să-și consolideze măsurile de apărare față de atacurile teroriste, ca urmare a creșterii amenințărilor la adresa sistemelor electronice de securitate.

Serviciile secrete britanice au emis o serie de alerte în acest weekend, avertizând că teroriștii ar fi reușit să pună la punct metode de a ocoli și păcăli controalele de securitate, scrie The Telegraph.

Serviciile britanice cred că ISIS, dar și alte grupări teroriste, au descoperit modalități de a plasa explozibili în laptopuri și telefoane mobile, fără ca acestea să poată fi apoi detectate la scanarea de pe aeroporturi.

Teroriștii au propriile aparate de scanare

Se pare că aceste informații îngrijorătoare au fost cele ce au determinat Statele Unite și Marea Britanie să interzică pasagerilor din mai multe țări să ia cu ei la bordul avioanelor laptopuri și alte aparate electronice.

Există temeri că teroriștii au pus la punct metodele de evitare a sistemelor de scanare, după ce au reușit să-și procure astfel de sisteme de securitate, fapt care le-a permis să efectueze diverse experimente pentru a înșela controalele de securitate.

Experții FBI au făcut la rândul lor experimente pentru a descoperi în ce mod pot fi ascunși explozibili în interiorul compartimentului de baterie al unui laptop fără a afecta capacitatea de fun cționare a acestuia. Ei au descoperit că acest lucru este posibil folosind echipamente la îndemâna oricui.

Precedentul Al-Shabaab

Departamentul american pentru Securitate Internă a afirmat într-un comunicat: „Au fost analizate informații care arată că grupări teroriste continuă să vizeze aviația comercială, prin introducerea de materiale explozibile în aparatura electronică”.

Manny Gomez, un fost agent special al FBI, a declarat: „Am avut bomba din pantof, bomba din cartușul de la imprimantă, acum ne aflăm la un nivel superior. Trebuie să fim cu câțiva pași înaintea lor.”

Anul trecut, gruparea Al- Shabaab, ramura somaleză a Al-Qaida, a detonat o bombă la bordul unei curse aeriene de la Mogadishu la Djibouti. Explozibilul a fost ascuns într-un laptop, după ce teroriștii au scos mecanismul de citire al DVD-urilor. Atacatorul a fost aruncat de explozie prin fereastă, însă avionul a rezistat atacului și a aterizat cu bine.

Totuși, experții afirmă că deflagrația ar fi fost mult mai devastatoare dacă avionul ar fi atins altitudinea de croazieră: atunci, explozia ar fi dus la depresurizarea aparatului.

Alertă teroristă și la centralele nucleare

De asemenea, alertele din acest weekend au avut ca obiect și temerile guvernului de la Londra că pirații cibernetici ar putea evita măsurile de securitate ale centralelor nucleare. Oficiali guvernamentali britanici au avertizat că teroriști, spioni străini și „hacktiviști” încearcă să exploateze vulnerabilitățile din apărarea cibernetică a obiectivelor nucleare.

Jesse Norman, ministrul britanic al Energiei, a declarat pentru The Telegraph că centralele nucleare trebuie să se asigure că „sunt capabile să reziste la amenințările cibernetice din ce în ce mai mari”. Norman a afirmat: „Guvernul este hotărât să apere Marea Britanie împotriva amenințărilor cibernetice. A fost aprobată o investiție de 1,9 miliarde de lire sterline pentru a schimba total sistemul de apărare cibernetică al țării.”

Avertismente privind pericolul terorist asupra centralelor nucleare au fost introduse și în Strategia britanică de Securitate Cibernetică Nucleară, realizată pe un termen de cinci ani: „Volumul și complexitatea atacurilor cibernetice împotriva Marii Britanii sunt în creștere iar numărul autorilor este tot mai mare.”

Ne puteți urmări și pe Google News