ISIS ameninţă şi China. Pekinul îngrijorat de situaţia din Pakistan şi Afganistan: prezenţa terosiştilor poate pune în pericol ''Drumul mătăsii''

ISIS ameninţă şi China. Pekinul îngrijorat de situaţia din Pakistan şi Afganistan: prezenţa terosiştilor poate pune în pericol ''Drumul mătăsii''

Ameninţarea ISIS implică toată lumea, nu numai Occidentul. Şi China, de exemplu, este îngrijorată de situaţia din Pakistan, unde aşa-zisul Stat Islamic a revendicat uciderea a doi cetăţeni chinezi care la Quetta, în provincia Baluchistan, lucrau ca profesori.

Pekinul e îngrijorat pentru instabilitatea dintr-o ţară şi o regiune care sunt un punct extrem de important pentru noul ''Drum al mătăsii'', care ţinteşte să unească Asia de Europa, lansat de preşedintele Xi Jinping în 2013. Iar Pakistanul, printre altele, esta ţara unde Pekinul a investit capitalurile cel mai substanţiale, cel puţin 46 de miliarde de dolari, destinaţi la realizarea ''coridorului economic'' care va lega cele două ţări şi care va trece şi prin Quetta. În aceste zile s-a vorbit de ''Belt and Road'' la summitul de la Shanghai Cooperation Organisation ţinut la Astana, în Kazahstan. Xi a profitat de ocazie pentru a promova încă o dată proiectul acestui ''Drum''.

În acelaşi timp, preşedintele chinez a lansat proiectul unui plan de cooperare între ţările membre ale alianţei asiatice pentru a combate cele ''trei rele'', terorismul, separatismul şi extremismul pentru următorii trei ani şi să întărească capacitatea de cooperare pe planul securităţii între ţările membre.

În acest an, China a fost pentru prima oară ameninţată direct de către ISIS: într-un video-mesaj difuzat în februarie, militanţii cu steaguri negre promiteau ''să verse fluvii de sânge'' în China pentru a răzbuna pe cei oprimaţi. Xi intenţionează să ridice ''un mare zid de oţel'' împotriva terorismului, mai ales în zona cea mai expusă riscului din gigantul asiatic, regiunea autonomă Xinjiang, zid făcut de colaborarea dintre cetăţeni şi forţele de ordine. De una singură, strategia de întărire internă a controlului asupra teritoriului ar putea să nu fie suficientă.  Sâmbătă, la colocviul cu preşedintele afgan, Ashraf Ghani, Xi  a subliniat importanţa colaborării dintre Pekin şi Kabul în proiectul ''Drumului mătăsii'', dar contextual a subliniat importanţa Chinei în Afganistan şi cooperarea în combaterea terorismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceea ce preocupă în mod deosebit Pekinul sunt mai ales violările  frontierelor de către grupările extremiste, frontiere pe care Xinjiang le împarte cu ţări din Asia centrală, printre care şi Afganistanul, titrează Il Giornale. Pentru a stăvili ameninţarea terorismului, cel puţin în ineriorul graniţelor sale, China poate conta pe ajutorul SUA şi în mod special pe un grup, agenţia Contractors Frontier Service Group, a lui Erik Price.

Fostul şef al Blackwater (cea mai mare firmă de mercenari din lume), Price are un acord  pentru două câmpuri de antrenament în regiunea Xinjiang. O colaborare în domeniul securităţii, destul de controversată. Securitatea este însă un business atât pentru China cât şi pentru SUA. Pentru China mai ales, această colaborare e benefică fiindcă îşi cotrolează mai bine teritoriul, într-o regiune cu riscuri de înfruntări etnice şi penetrată de extremişti, o regiune atât de importantă pentru succsul conexiunii între Asia şi Europa la care ţine atât de mult Xi Jinping.