Isărescu spune că ne descurcăm şi fără FMI

Isărescu spune că ne descurcăm şi fără FMI

Potrivit guvernatorului BNR, un nou împrumut de la Fond ne-ar împovăra şi mai mult, iar România are suficientă credibilitate pe plan extern.

Preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au opinii diferite când vine vorba despre situaţia ţării.

Potrivit acestuia din urmă, România nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât ţara noastră are destule rezerve financiare şi se bucură de credibilitate pe plan economic internaţional. Isărescu a declarat, potrivit site-ului Antenei 3, că un nou împrumut ar împovăra şi mai mult economia românească.

"Nu cred că România mai are nevoie de un acord de finanţare propriu-zisă cu FMI, pentru că finanţarea Fondului se adresează în special redresării rezervelor internaţionale ale ţării, pentru a recâştiga credibilitatea internaţională. Or, noi avem acum rezerve internaţionale la un nivel mai mult decât adecvat", a spus Isărescu. El a adăugat că în situaţia în care totuşi s-ar apela la o nouă înţelegere cu FMI, ar fi vorba despre un acord preventiv, iar banii vor fi traşi doar în situaţii speciale.

Bani pentru deficitul bugetar

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu declara, la începutul lunii septembrie, că avem nevoie de un acord cu Fondul pentru credibilitate pe plan extern, necesară pentru a putea lua împrumuturi la dobânzi mai mici. Potrivit lui Băsescu, România are nevoie de 5,7 miliarde de euro doar pentru acoperirea deficitului bugetar agreat cu FMI, de 4,4% din PIB. Preşedintele a punctat că un nou acord va exista cu siguranţă în 2011. Acesta este necesar însă pentru a putea accesa bani de la Comisia Europeană, care oferă împrumuturi pe termen mediu, la dobânzi mult mai mici decât cele percepute de băncile de pe piaţa internă.

Totuşi, în principiu, un nou acord cu Fondul va fi unul de precauţie, a spus şi preşedintele Băsescu. Potrivit oficialilor FMI, negocierile cu guvernanţii români privind noul acord vor debuta în luna octombrie. La rândul său, Laurent Mulin, reprezentantul Comisiei Europene, a spus că, dacă România va mai semna un nou acord cu FMI, acesta va fi unul comun cu UE.

Cert este oricum că guvernul va trebui să se împrumute masiv şi anul viitor pentru plata pensiilor şi salariilor, care nu au fost aduse la un nivel sustenabil. Drumul spre iad

Mai mult, premierul Emil Boc a început să promită pentru 2011 majorări de salarii în sectorul bugetar, comparativ cu nivelurile actuale, reduse cu 25%. În plus, sindicatele fac presiuni pentru majorarea salariului minim brut pe economie de la 600 lei la 750 lei, cu mult peste nivelul de 640 lei oferit de premier.

De altfel, recent, guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenţia că alegerile se apropie, iar tentaţia de a promite mai mult decât poate da economia va reapărea. Adică o vom lua din nou pe "drumul spre iad". Citiţi şi:

  • România rămâne "în braţele" FMI pentru a supravieţui

Ne puteți urmări și pe Google News