Isărescu, în căutarea preţului corect al caselor

Isărescu, în căutarea preţului corect al caselor

Dacă preţurile afişate pe piaţa imobiliară sunt cele reale, ar trebui să ne speriem, spune Isărescu.

Informaţiile referitoare la preţurile practicate pe piaţa imobiliară scot în faţă mai degrabă sumele cerute de vânzători, şi nu pe cele finale la care se încheie tranzacţiile, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Oricine poate să ceară oricât. Nu sunt date legate de tranzacţii“, a spus Isărescu.

Întrebat cum comentează posibilitatea ca actualele preţuri afişate să fie, de fapt, cele reale, Isărescu a spus: „Ar trebui să ne speriem dacă ar fi reale“. „Informaţiile statistice sunt foarte importante pentru piaţă. În funcţie de veridicitatea lor se iau decizii“, a completat Isărescu.

În plus, guvernatorul BNR a criticat analizele referitoare la scăderea preţurilor practicate pe piaţa imobiliară, explicând că, în cazul în care comparaţiile sunt făcute între preţul cerut, de exemplu, de 2.000 de euro, şi cel la care s-a încheiat tranzacţia, de exemplu 1.000 de euro, asta nu înseamnă neapărat un crah.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, reprezentanţii BNR s-au întâlnit cu cei ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Potrivit guvernatorului, aceştia urmeaz să furnizeze şi informaţii referitoare la valoarea tranzacţiilor. Plouă cu baze de date

În perioada următoare, reprezentanţii BNR vor avea discuţii tehnice cu cei ai notarilor. În plus, banca centrală mai discută şi cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, instituţie care are un proiect ce vizează o bază de date cu tranzacţiile imobiliare efectuate.

Mişcarea BNR de a discuta cu notarii despre informaţii statistice referitoare la piaţa imobiliară s-a materializat la scurt timp după ce Fondul Monetar Internaţional a invitat băncile centrale să se uite şi la preţurile practicate pe piaţa imobiliară atunci când stabilesc dobânda de politică monetară. BNR nu este însă singura instituţie care a început să supravegheze îndeaproape piaţa imobiliară.

Evaluatorii au discutat despre o eventuală bază de date şi cu Asociaţia Română a Băncilor. Nu în ultimul rând, în multe alte ţări există un indice al preţurilor imobiliare, care arată evoluţia preţurilor.

PIAŢĂ. Se poate cere oricât pe o casă. Important e preţul dat de cumpărător SOLUŢIE ANTIEVAZIUNE

Controlul vânzărilor trece prin bănci Singura soluţie pentru controlul preţurilor caselor este ca toate tranzacţiile ce depăşesc valoarea de 10.000 de euro să fi realizate prin transfer bancar, susţin notarii publici. Potrivit lui Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), această metodă ar duce şi la scăderea evaziunii fiscale.

În prezent, nicio instituţie nu poate estima corect cât costă casele sau apartamentele. Notarii plătesc, anual, un studiu şi elaborează o grilă orientativă de preţuri. Valorile din grilă stau la baza calculului impozitelor pe tranzacţii. Adică, dacă preţul declarat este mai mic decât cel din grilă, taxele se vor plăti la preţul grilei, iar dacă valoarea declarată e mai mare decât prevede expertiza, taxele se încasează din acea valoare. Piaţa nu e blocată

Mănescu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că UNNPR va pune la dispoziţia BNR toate datele de care are nevoie pentru ca experţii să le prelucreze şi să elaboreze statistici referitoare la piaţa imobiliară din România. Până în toamnă, toţi notarii vor utiliza un soft care va permite crearea unei baze de date a tranzacţiilor imobiliare.

Notarii au precizat că piaţa imobiliară nu este blocată. În primele două luni ale anului au fost încheiate peste 77.700 tranzacţii, cu aproape 22% mai multe decât în perioada similară din 2007. „Există pericolul de blocare, dacă vânzătorii vor câştiguri foarte mari. Cu toate că imobiliarele au devenit sport naţional, profitul nu va mai fi ca în 2006-2007“, a declarat Doina Rotaru, preşedintele Camerei Notarilor din Bucureşti. (Ana Bâtcă) CLIMAT

România se ţine departe de criza din Vest

Piaţa imobiliară rezidenţială din România este departe de a fi în criză, având un deficit de mai bine de 47.000 de unităţi, a declarat ieri Bogdan Georgescu, manager pentru România al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Acesta a precizat că, pe termen lung, cererea de locuinţe va continua să crească, la fel şi preţurile apartamentelor care vor fi finalizate în anii următori.

Speranţa Munteanu, director la firma de audit PricewaterhouseCoopers, a declarat că îngrijorările apărute în sectorul construcţiilor de locuinţe sunt generate de faptul că proiectele rezidenţiale nu se pliază pe cerere, propunând oferte de finanţare nerealiste pentru cumpărătorul român.

În acest an sunt aşteptate să intre pe piaţa din România mari fonduri de investiţii anglo-saxone care să ducă la o creştere importantă a mărimii tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară. (Cristina Sbîrn)