Emilian Isaila: "Toata natiunea se ocupa de afaceri imobiliare".
Creditele se vor scumpi in urmatoarea perioada, chiar si pe o piata dinamica, cum e cea din Romania. Vor fi mai greu de luat din cauza lacomiei speculatorilor imobiliari. Ce s-a intamplat, de fapt? In urma cu doua luni, analistii economici din SUA si dezvoltatorii imobiliari au constatat ca americanii nu mai cumpara case noi. Brusc, o gramada de cartiere rezidentiale au ramas listate in vitrinele agentiilor imobiliare fara a-si mai gasi proprietarii.
Pornind de aici, multe firme de leasing si credit imobiliar au ramas fara clienti si fara bani, intrand in imposibilitatea de a-si mai plati ratele imprumuturilor catre bancile creditoare. Bancile, neprimindu-si banii, au intrat in criza de lichiditati si astfel s-a ajuns ca Federal Reserve (Banca Nationala a SUA) si Banca Centrala Europeana sa intervina pe piata si sa pompeze miliarde de dolari, respectiv euro.
Ca sa va faceti o idee, la mijlocul lunii august, BCE a pus la bataie 94 de miliarde de euro pentru a salva Bursele de la prabusire, a doua suma ca marime din istoria bancii. Cea mai mare, de 109 miliarde de euro, a fost scoasa pe piata imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru ca economia sa nu intre in colaps, conform „Financial Times”.
Analistii citati de publicatia britanica spun ca aceasta criza de lichiditati va continua si va fi alimentata de incapacitatea de plata a creditorilor de pe piata americana.
Ca sa intelegem mizeria in care ne aflam trebuie sa spunem ca s-a ajuns aici pentru ca foarte multi oameni au facut credite pentru a cumpara proprietati, in speranta ca rata de crestere a pretului acestora la sfarsitul perioadei de creditare va fi mai mare decat valoarea creditului. Fals! Din cauza cererii foarte mari s-a construit foarte mult, oferta de proprietati a devenit mai mare decat cererea, iar atunci pretul imobilelor a scazut sub pretul valorii creditelor. Astfel oamenii s-au trezit ca au de platit mai mult la banci decat banii pe care i-ar putea scoate din vanzarea casei respective.
Poate ca pare complicat, dar Romania se indreapta exact spre acest gen de criza. In ultimul an, doi dezvoltatori imobiliari au dat faliment, pretul imobilelor creste sub presiunea speculatorilor dincolo de limita sub care poate fi vanduta o proprietate.
Toata natiunea se ocupa de afaceri imobiliare. Bancile dau credite pentru constructia de locuinte. Salvarea pietei din Romania s-ar putea sa vina exact din aceasta criza mondiala.
Faptul ca bancile isi vor inaspri politica de creditare la nivel mondial s-ar putea sa incetineasca si volumul de imprumuturi din Romania, temperand un pic rata de crestere a pretului caselor si terenurilor.
Deocamdata nimeni nu stie cum se va termina setea de bani ce bantuie lumea. Un lucru e sigur: nu exista afaceri in care toata lumea sa castige, iar cel mai rau e atunci cand toata lumea pierde!
Cititi si pe blogul "Experimentul Budapesta".