ISAILA: Rosiile romanesti si taxa pe zahar, sare si grasimi
- Adam Popescu
- 15 iulie 2007, 03:03
Emilian Isaila vorbeste despre calitatea inegalabila a rosiilor romanesti si propune o taxa pe sare, zahar si grasimi.
Traim intr-o lume in care mancarea de tip „fast-food” a ajuns sa coste mai ieftin decat cea naturala, neprelucrata industrial. Nu e cazul Romaniei. Inca mai putem merge la piata si sa cautam din taraba in taraba rosiile romanesti. Nu mi-am inchipuit niciodata ca primele produse la care vom atinge un inalt grad de excelenta vor fi legumele.
Cei mai multi specialisti pariau pe turism la inceputul anilor ‘90, dar cultivatorii de rosii s-au miscat mai repede. Nu stiu ce le fac, dar e atat de mare diferenta intre rosiile autohtone si cele din import de zici ca sunt legume diferite. Nici in Italia, patria sosului de rosii, nu gasesti la piata unele care sa aiba gust.
Cu cat trece vremea ii dau din ce in ce mai multa dreptate bunicii mele, care spunea ca lipia ei cu varza calita si piper coapta in cuptor de pamant e un produs de lux cu care n-o sa ma mai intalnesc dupa ce moare ea. Si a avut dreptate.
Mancam din ce in ce mai multe alimente pline de aditivi alimentari carora ai senzatia ca li s-a repartizat din start cate o forma de cancer, iar rata deceselor provocate de afectiuni ale inimii este in crestere. E simplu sa dam vina pentru degradarea calitatii alimentelor pe cererea mare din partea consumatorilor, care, vezi Doamne, sunt mai multi.
Dar, de exemplu, populatia Europei e in descrestere, dar se pastreaza aceeasi tendinta de depreciere a alimentelor. Cred ca diavolul se ascunde in nevoia de profituri tot mai mari. Mii de cercetatori se ocupa astazi cu realizarea carnii artificiale, cu inventarea de noi arome si a noi inlocuitori de fructe, de faina sau de lapte.
Din fericire, sunt si cercetatori care si-au dat seama ca mancarea ucide si cauta solutii sa ne salveze de la dezastrul alimentar. Universitatea Oxford din Marea Britanie are un departament de sanatate publica. Cei de acolo au gasit o solutie interesanta pentru a scapa de produsele alimentare de tip „fast-food”.
Solutia e suprataxarea, scumpirea acestora. Specialistii de la Oxford au calculat ca o crestere a TVA-ului cu 17% la produsele cu un continut ridicat de grasimi, zahar si sare ar reduce riscul unui infarct in randul britanicilor cu doua procente. O gramada de vieti ar fi salvate. Astfel, produsele sanatoase ar deveni mai cautate si abia atunci rosiile romanesti vor putea fi apreciate la adevarata lor valoare.
Cititi si blogul „Experimentul Budapesta” pe www.evz.ro/isaila