Dictatorul s-a insinuat ca un blestem in fiecare dintre noi.
Nicolae Ceausescu traieste. Ieri a implinit 89 de ani. Elvis traieste. A implinit 72 de ani pe 8 ianuarie. Data de nastere a starului american e cifra „8” aceeasi cu cifra zecilor de la varsta lui Ceausescu. Iar daca adunati cifrele varstei lui Elvis, adica „7” cu „2”, suma e „9”, exact a doua cifra din cea a varstei dictatorului. Si coincidentele nu se opresc aici. Elvis s-a nascut in 1935, Ceausescu, in 1918, daca aduni intre ele cifrele anilor de nastere, la primul obtineti 18, la cel de-al doilea 19, doua numere consecutive. Ce vrei legatura mai puternica? Traiesc amandoi, ce mai.
Vi se par aceste legaturi fortate? N-as pune pariu ca nu sunt doi, trei oameni dintre cei stransi in fata mormintelor cuplului Ceausescu care sa nu creada in rationamentul abulic de mai sus, mai ales ca, in aceste zile de „sarbatoare”, tot mai multe voci exaltate vorbesc despre viata de dupa executie a acestora.
Sa presupunem ca Nicolae Ceausescu n-a fost impuscat si n-a plecat din Romania dupa ce regimul sau politic s-a prabusit. Conspiratorii l-au ascuns, iar gardienii i-au pus in camera un televizor si i-au adus, in fiecare zi, ziare. Cred ca un astfel de tratament l-ar fi ucis pe batranul dictator in maximum cinci ani. Pai, cum ar fi supravietuit Ceausescu sedintelor CPUN, sedinte care au aruncat in insomnie o intreaga natiune? Ce ar fi inteles ilegalistul din manifestatiile din Piata Universitatii? N-a inteles el Iliescu si, de frica, a chemat minerii.
Chiar daca Sergiu Nicolaescu, Gelu Voican Voiculescu si generalul Stanculescu nu l-ar fi condamnat la moarte, eu cred ca nea Nicu se curata din cauza privitului la televizor. Iar daca ar fi supravietuit printr-o minune framantarilor de la inceputul anilor ‘90, internetul l-ar fi ucis cu siguranta. Sa poti sa citesti la orice ora ce scriu ziarele imperialiste, sa dai e-mailuri si sa scrii un cuvant-cheie, cum ar fi „Ceausescu”, pe Google si sa-ti apara 1.800.000 de pagini. Iti ia o viata sa le accesezi pe toate.
Nu cred ca Nicolae Ceausescu ar fi putut supravietui schimbarilor abrupte ale societatii romanesti. Multi romani n-au facut-o. Nicolae Ceausescu a supravietuit doar in imaginatia noastra. Pentru unii, cei mai multi, a reprezentat intruchiparea unui cosmar - un absolvent de patru clase primare care a ajuns sa conduca o tara. Pentru o minoritate, Ceausescu a reprezentat un ideal - cel al conducatorului absolut care „a pastrat linistea in tara”.
Din pacate, dictatorul s-a inradacinat adanc in constiinta noastra, dovada ca propaganda desantata si cultul personalitatii au avut efect. Foarte multe dintre gesturile publice de astazi sunt marcate de distantarea sau apropierea de fantoma cizmarului care inca ne bantuie. Daca Elvis traieste prin succesul melodiilor sale si produce cateva milioane bune de dolari anual, Ceausescu mai traieste inca, ascuns ca un blestem in fiecare dintre noi, si produce doar nostalgie si cosmaruri.