Emilian Isaila: "Romanii nu-si fac iluzii. Vindecarea are pretul ei."
Intr-un fel, ne-am obisnuit cu ideea ca nu ne putem baza pe sistemul de sanatate. Atunci cand avem probleme, il ocolim si apelam la prieteni care fac parte din sistem, care stiu cum functioneaza si ne ajuta sa supravietuim. Sistemul romanesc de sanatate e unul pervertit.
Are performanta, functioneaza si ii salveaza doar pe cei care sunt mai putin bolnavi si au puterea sa-l faca sa lucreze pentru ei. Daca nu vi se pare logic, sa ne gandim ca batranii au mai putine sanse de a primi ingrijire medicala pentru ca nu au resurse si relatii. In schimb, sistemul sanitar din Romania incurajeaza tratarea oamenilor sanatosi. De exemplu, nasterile in familiile din clasa de mijloc sunt profitabile, intrucat parintii dau oricat pentru ca fericitul eveniment sa decurga in conditii optime.
Starea de sanatate a natiunii e un subiect de dezbatere politica. La umbra acestei preocupari se formeaza guverne, se fac si se desfac aliante. Nici PSD, care a depus o motiune de cenzura, ulterior respinsa, si nici Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, nu sunt foarte preocupati de cat de sanatosi sunt romanii. E doar un razboi in care rezista cei cu „nervii mai tari”.
Nu stiu cum se va rezolva problema asistentei medicale. E o criza la nivel global. Statele in care sistemul de sanatate era unul public au ajuns sa aiba costuri enorme si nu-l mai pot sustine.
In sistemele liberale in care asistenta medicala reprezinta o afacere, cum e cazul SUA, a aparut o alta problema - cea a faptului ca nu au acces la ingrijire medicala de calitate decat cei care pot plati, iar costurile sunt din ce in ce mai mari si s-a ajuns in situatia ca aceia care se imbolnavesc cel mai rar (oamenii bogati) sunt singurii beneficiari de servicii de calitate superioara. Cei mai putin privilegiati sunt mai bolnavi si nu-si pot plati tratamentele, si devin si mai bolnavi. Apoi mor.
Michael Moore si-a lansat ultimul documentar intitulat „Sicko”, in care prezinta deficientele sistemului american de sanatate. Filmul sau a pus pe jar toate marile companii de medicamente si retele de spitale din SUA. Peste Ocean se asteapta o adevarata furtuna ce va zgaltai atat de laudatul serviciu medical privat. Documentaristul ridica in slavi sistemele publice din Canada, Marea Britanie si Franta. Dar, spun specialistii, si acestea au problemele lor.
Romania are un avantaj. Pana acum nu a avut niciun fel de sistem de sanatate, iar drumul pe care a pornit, o combinatie ciudata de actiune privata si publica, ar putea fi solutia problemei. Cred ca o persoana care castiga mult poate plati o asigurare mai mare care „sa nu-i dea dureri de cap”. Dar, in acelasi timp, intr-o retea de spitale publice, subventionate, si cel care plateste o asigurare medicala de baza ar trebui sa aiba o sansa buna sa se vindece.
Romanii nu-si fac iluzii in ce priveste sanatatea lor. Au invatat pe parcursul anilor ca are un pret si nu unul mic. Ar trebui ca autoritatile sa foloseasca dispozitia noastra de a plati serviciile medicale (de a da spaga), si din acesti bani adunati cu cei de la buget, sistemul ar putea fi relansat. Sau poate ca nu.
Cititi si: Experimentul Budapesta